27/11/2024 | Yazar: Kaos GL

27’ncisi düzenlenen Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.

“Yerel yönetimler, kadın ve LGBTİ+ örgütleri ile koordinasyon içinde çalışmalı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Sığınaklar ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı sitesinden

27’nci defa düzenlenen Kadın Sığınakları ve Da(ya)nışma Merkezleri Kurultayı 2-3-4 Kasım tarihlerinde, Kadın Dayanışma Vakfı’nın ev sahipliğiyle Ankara’da yapıldı. “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Yerel Yönetimlerin Yerini Tekrar Düşünmek” başlığıyla gerçekleştirilen kurultaya 29’u kurultay bileşeni olmak üzere 56 kadın örgütü, 4 LGBTİ+ örgütü, 8 baro, 75 kamu kurumu ve belediyelerden olmak üzere toplam 168 kurumdan 341 kişi katıldı.

Kurultayın sonuç bildirgesi de yayınlandı. Kurultayda bir araya gelen kadın ve LGBTİ+ örgütlerinin katkı sunduğu sonuç bildirgesinde LGBTİ+’lara karşı yürütülen sistematik nefret kampanyalarının, belediyelerin herkese hizmet sunma ilkesine riayet etmemeleriyle sonuçlandığı belirtildi. Sonuç bildirgesinde 36 talep yer aldı.

Tıklayın-Kadın Sığınakları Kurultayı yapıldı

Sonuç bildirgesinde yer alan taleplerden bazıları şöyle:

  • Hukuksuz bir şekilde alınan İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararı iptal edilmeli ve İstanbul Sözleşmesi’ne yeniden imzacı olunmalı.
  • Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı başta olmak üzere ilgili devlet kurumları ve yerel yönetimler her alanda toplumsal cinsiyet eşitliğini tesis etmeye yönelik politikalar geliştirerek uygulamalı.
  • Kadına yönelik şiddetle mücadelede kamu kurumları ve yerel yönetimler, kadın ve LGBTİ+ örgütleri ile koordinasyon içinde çalışmalı.
  • Her kadının özgün ihtiyaçları gözetilerek düzenli destekten yararlanabilecekleri, feminist bakış açısıyla yürütülen, kadına yönelik şiddetle mücadele konusunda özellikli sosyal hizmet sunan kadın danışma/dayanışma merkezleri yaygınlaştırılmalı. Bu merkezlerin kadınların ve LGBTİ+’ların kolayca erişebileceği güvenli lokasyonlarda bulunmalı.
  • Kadınlara ve LGBTİ+’lara destek veren tüm kurum ve mekanizmalarda (sığınak, dayanışma merkezleri, 7/24 telefon hatları, sosyal hizmet merkezleri, barolar, kolluk vb. birimlerde) çok dilli destek verilmeli. Verilen tercümanlık desteğinin anadili olan kişilerce verilmesi sağlanmalı.
  • Mülteci, göçmen, kimliksiz kadınların belediye ve kamu kurumlarından yaşadıkları şiddetle ilgili destek almalarının önüne yönetmeliklerle belirlenen engeller konulmamalı. Kadınlar ve LGBTİ+’lar yasal statülerine, psikolojik ya da psikiyatrik durumlarına, HIV gibi ayrımcılığa sebep olan sağlık durumlarına göre sınıflandırılarak desteklere erişimleri engellenmemeli.
  • Hastanelerde ve özellikle acil servislerde 7/24 çalışan sosyal hizmet uzmanları bulunmalı. Şiddet şüphesi söz konusu olduğunda, sosyal hizmet uzmanları konsültasyona bağlı olmaksızın kadınlarla ve LGBTİ+’larla doğrudan görüşebilmeli.

Sonuç bildirgesinin tamamına ulaşmak için tıklayın.


Etiketler: insan hakları, kadın, barınma, sağlık hakkı
2024