13/01/2014 | Yazar: Ömer Akpınar

Geçtiğimiz hafta Alman futbolcu Thomas Hitzlsperger’in cinsel yönelimini açıklamasının ardından futbolda homofobi tartışmaları yeniden gündeme geldi.

Yeşil Sahada Eşcinsel Olmak: Açıldığımda da Beni Destekleyecek misiniz? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Geçtiğimiz hafta Alman futbolcu Thomas Hitzlsperger’in cinsel yönelimini açıklamasının ardından futbolda homofobi tartışmaları yeniden gündeme geldi. Sakatlığı nedeniyle geçen yıl futbolu bırakmak zorunda kalan 31 yaşındaki orta saha oyuncusu, zaman zaman takım arkadaşlarının kullandığı homofobik dilden duyduğu rahatsızlığı da dile getirdi.
 
FIFA’dan Eşcinsel Futbolculara Destek
Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği FIFA, Hitzlsperger’in açılmasının ardından sitesinden bir destek açıklaması yayınladı. Futboldaki önyargıların hâlâ mevcut olduğunu ve bu sorunun çözümü için ciddi bir çaba sarf ettiklerini belirten FIFA, Hitzlsperger’in eşcinsel olduğunu açıklamasının futbol dünyasında ve genel olarak saygı ve anlayışı teşvik etmesini umduklarını açıkladı.
 
Yılmaz Vural: Türkiye’de Bir Futbolcunun Açılması İmkânsız
Posta gazetesinden Canan Danyıldız’a konuşan teknik direktör Yılmaz Vural da sporcuların cinsel yönelimlerinin performanslarını etkilemediğini düşündüğünü belirterek Türkiye’de açılmanın zorluğuna şu sözlerle dikkat çekti: “Bir hakem arkadaşımız ‘ben geyim’ dedi meslekten atıldı. Bir futbolcunun bunu açıklaması imkânsız.”
 
Dünya Kupası Homofobiye Karşı Duracak mı?
Futbolda homofobi tartışmaları önümüzdeki yıllarda daha da alevleneceğe benziyor. Zira Dünya Kupası 2018’de eşcinsellik “propagandası” yasağının bulunduğu Rusya’da, 2022’de ise yetişkin erkekler arasındaki rızaya dayalı cinsel ilişkilerin hapisle cezalandırıldığı Katar’da yapılacak. 

Etiketler: yaşam, spor
İstihdam