16/02/2021 | Yazar: Kaos GL

“Emniyete gidiyor diyor ki ‘Ben evlerimi satamıyorum orada travestiler çalışıyor’. Ama biz onlardan önce oradaydık. Oralar tarlayken, bataklıkken, orası ranta dönüşmeden biz oradaydık.”

Yıllar affetmez: Zeynep Ersürer Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Pembe Hayat, “Yıllar Affetmez” sözlü belgesel serisiyle dönem tanıklarının ağzından mücadelelerini, yaşadıkları zulümleri ve hak ihlallerini gözler önüne seriyor: “Trans hareketi hafızalardan silinmeye çalışılan tarihine sahip çıkıyor ve kendi tarihini yine kendisi yazıyor.”

Pembe Hayat, “Trans hareketi hafızalardan silinmeye çalışılan tarihine sahip çıkıyor ve kendi tarihini yine kendisi yazıyor. Dönem tanıkları; mücadelelerini, yaşadıkları zulümleri ve hak ihlallerini ‘Yıllar affetmez’ diyerek gözler önüne seriyor” diyerek sözlü belgesel serisini yayınlıyor.

Üç bölümlük serinin ikinci bölümünde Zeynep Ersürer Eryaman olaylarını, silahlı, satırlı, sopalı çete saldırılarıyla karşı karşıya kalan travesti ve trans kadınların öz savunmayla başlayan hak mücadelelerini anlatıyor. Esat olaylarının yaşanmasına zemin hazırlayan Eryaman olaylarını ve Eryaman davası tanıklarından Bahar’ın (Dilek İnce) nefret cinayeti sonucu öldürülmesine kadar olan süreci, Ersürer anlatıyor:

“Emniyete gidiyor diyor ki ‘Ben evlerimi satamıyorum orada travestiler çalışıyor’. Ama biz onlardan önce oradaydık. Oralar tarlayken, bataklıkken, orası ranta dönüşmeden biz oradaydık. Göksü Göleti temizlenirken, içinden cesetler çıkarken biz oradaydık. Biz dayaklar yerken, aç kalırken susuz kalırken, fıskiyelerden su doldururken oradaydık ama onlar yoktu orada.”

“Ben kimsenin toprağında kimsenin memleketince işgalci değilim. Ben açım, karnımı doyurmak zorundayım. Ben mağdurum mağduriyetimi gidermek zorundayım. Ben kadınım, hayat kadınıyım, travestiyim ve gidecek bir yerim yok. O gidip inşaatını istediği bir yere dikebilirdi belki. Ya da oraya diksin… Ne olacak? Bu Türkiye’nin gerçeği değil mi? Her yerde fuhuş var, bir tek Ankara’da mı vardı? Her yerde seks işçileri var, bir tek Eryaman’da mı vardı? Türkiye’nin, dünyanın her yerinde var. Tarihte de var, şimdi de var ve olmaya da devam edecek.”

İşte “Yıllar Affetmez” sözlü belgesel serisinin ikinci bölümü.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: nefret suçları
İstihdam