22/03/2024 | Yazar: Kaos GL

5 Haziran 2022’de Yeldeğirmeni’nde basın açıklaması yapmak isteyen LGBTİ+’lara açılan davanın ilk duruşması 20 Mart’ta görüldü. Dava, 23 Eylül'e ertelendi.

“Yıllar sonra buradaki yargılamalardan utanılacak” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Zilan Azad

30. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi ve 10. İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Yürüyüş Komitesi’nin 5 Haziran 2022’de Yeldeğirmeni’nde yapmak istediği basın açıklamasının ardından açılan davanın ilk duruşması 20 Mart Çarşamba günü saat 12.15’te İstanbul Anadolu Adliyesi’nde 63. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası Komitesi, dava boyunca gelişmeleri X hesabından aktardı. Komite, 11 kişinin yargılandığı mahkemenin yoğun polis ablukası ile başladığını belirtti. Duruşmanın görüldüğü mahkeme salonunda çevik kuvvet ve güvenlikler bulundu. Avukatların, kolluğun çıkarılmasına ilişkin talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Onur Haftası Komitesi’nin sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımda, mahkeme tarafından sanıklara, “Çağrıyı yapanı tanıyor musunuz?” sorusunun sorulduğu ifade edildi.

Siyasi Haber’den Zilan Azad’ın haberine göre; sanıklardan Yusuf, ““LGBTİ+ dernekleri ve kurumlar kriminalize edilecek kurumlar değildir. “Bu iktidar bize bir yaşam borçludur. Deprem sonrası depremin etkilediği illerde var olan seks işçisi trans kadınlar çalıştığı mekanlar ve evlerin ne durumda olduğunu hala bilmiyoruz. Bayram Sokak’ta bir hafta önce bu devlet tarafından hiçbir çalışma alanı sağlanmayan trans kadınların kendilerini yıllardır var ettiği, çalıştığı bir sokakta kaymakamlık tarafından engellenmesi konusu konuşulmalıyken burada basın açıklaması düzenlediğimiz için bizim yargılanmamız bizzat LGBTİ+ fobiyi göstermektedir. Atılan hiçbir slogan anayasa mahkemesince suç teşkil etmiyorken iddianamede büyük puntolarla geçmesi, biz lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve intersekslere uygulanan kriminalizasyonu gözler önüne seriyor” dedi.

"Suçun unsurlar oluşmadı, ortada şiddet yok, şiddetvari slogan yok"

Sanıklar, savunmalarında “dağılın” anonsunun polis çemberine alındıktan sonra yapıldığını, güvenlik koridoru bırakılmadığını ve çıkışa izin verilmediğini aktardı.

Bianet’ten Evrim Kepenek’in haberine göre; Avukat Emrah Baran ise şunları söyledi:

“Suçun unsurları oluşmadı. Ortada şiddet yok, şiddetvari slogan yok. Somut olarak ihtar yapılmıyor, dağılmalarını sağlayacak koridor yok. Yargıtay’ın buna dair çok sayıda kararı var. Sonuç olarak burada yıllardır cinayetle nefretle suçlarıyla karşı karşıya olan LGBTİ+’lar yargılanıyor, 2911’in ifade özgürlüğü ile bağlantısını düşündüğümüzde, bu nedenle kamu makamları tarafından daha fazla hoşgörü ile bakılmalı. Ortaçağ’da cadıların yargılandığını gördük, belki yıllar sonra buradaki yargılanmalardan da utanılacak. Beraat kararı verilmesini istiyoruz.”

Ne olmuştu?

5 Haziran 2022’de Onur Ayı’nın gelişi sebebiyle Kadıköy Yeldeğirmeni'nde bir araya gelen LGBTİ+’lar işkenceyle gözaltına alınmıştı. Saat 18.30 civarında Yeldeğirmeni'nde bir araya gelerek Onur Ayı’nın gelişini kutlamak isteyen LGBTİ+’lara polis saldırmıştı. LGBTİ+’ları çembere alarak etraflarını saran polisler, birçok LGBTİ+’yı gözaltına almış; gözaltına alırken ters kelepçe yapan polisler, polis kalkanlarıyla çevredekilerin görmesini ve görüntü almasını da engellemeye çalışmıştı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası hesabından paylaşılan gönderilerde şu ifadelere yer verilmişti: “İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası 30 Yaşında. Onur Ayı'nın gelişiyle Kadıköy, Yeldeğirmeni sokaklarında bir araya gelen LGBTİ+'lar polis şiddeti ve gözaltıyla karşılaştı. Lubunyanın onuru işkenceyi yenecek! İstanbul Onur Yürüyüşüne geri sayım başladı. Bu yıl da #direniyoruz!”

Tıklayın-Onur Ayı’nın gelişi sebebiyle Kadıköy’de bir araya gelen LGBTİ+’lar gözaltına alındı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, onur yürüyüşü
İstihdam