15/08/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Yeni yayınlanan bir rapora göre, Youtube’ta translara dönük nefret söylemi yaptırımla karşılaşmıyor. Platform, kendi politikalarını uygulamıyor.

Youtube, söz konusu translara nefret olunca kendi politikalarını uygulamıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Media Matters for America'nın yeni araştırma raporuna göre, Youtube translar için güvenli bir platform olmaktan fersah fersah uzak.

Platform, içerik üretici birçok trans Youtuber’a ev sahipliği yaparken aynı zamanda transları ısrarla kullanmadıkları isimlerle çağıran ve yanlış cinsiyetlendiren aşırı sağ figürlerin nefretlerini yaydıkları bir yer.

Söz konusu translar olduğunda nefret söylemi politikaları uygulanmıyor

Rapora göre Youtube ilkelerinin transların haklarını koruduğunu iddia etse de; uygulamalar aksi yönde. Transları hedef alan nefret söylemi ve ayrımcılık platformda kendisine hiçbir yaptırımla karşılaşmadan “özgürce” yer bulabiliyor.

Raporda, “Youtube’un eğer ki LGBTQ+ toplumuna desteği konusunda samimiyse transları taciz eden içerikleri spesifik olarak yasaklaması gerektiği” vurgulanıyor. Youtube’un nefret söylemi politikasında “cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve ifadesi, cinsiyet ve toplumsal cinsiyete” dayalı şiddet ve nefreti teşvik eden içerikleri kaldıracağı belirtiliyor. Ancak rapora göre platform söz konusu translar olduğunda bu politikayı tutarlı bir şekilde uygulamıyor.

Kaldırılmayan nefret söylemi örnekleri

Transları taciz eden ve yayından kaldırılmayan içerik örneklerine de yer verilen raporda yer alan transfobik yayınlardan bazıları şöyle:

*Daily Wire editörü Ben Shapiro, 13 Mart’taki programda 15 yaşındaki trans bir kız çocuğunun cinsiyetini bilerek yanlış ifade etti. Genç kıza tacizine ilişkin, “Bu programda biyolojik zamirleri kullanıyoruz çünkü biyolojik zamirler tarihsel olarak insanların cinsiyetlerini tariflemek için kullanılan zamirlerdir” diyerek transfobisini sürdürdü.

*15 Temmuz’da muhafazakar influencerlar The Hodgetwins, bir çifti yanlış cinsiyetlendirdikleri ve onlarla dalga geçtikleri bir video yayınladılar. Videoda, “Eğer siz benim ebeveynim olsaydınız ben muhtemelen seri katil olurdum” ifadeleri de yer alıyor.

* The Daily Wire'dan Matt Walsh, 16 Şubat'ta ABD Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Rachel Levine'i defalarca yanlış cinsiyetlendirdi. Walsh, Levine' trans gençler için en iyi sağlık hizmetlerini desteklediği için alay etti.


Etiketler: medya
İstihdam