03/04/2014 | Yazar: Yıldız Tar

YSK’nın resmî sonuçlarına göre LGBTİ aktivisti Sedef Çakmak Beşiktaş’ta belediye meclisine giremedi.

YSK: LGBTİ Aktivisti Çakmak Beşiktaş’ta Meclis’e Giremedi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
YSK’nın resmî sonuçlarına göre LGBTİ aktivisti Sedef Çakmak Beşiktaş’ta belediye meclisine giremedi.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yerel seçimlere ilişkin resmî sonuçları açıklamaya başladı. Resmî sonuçlara göre yerel seçimlerde aday olan LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans ve interseks) aktivistlerinden hiçbiri belediye meclis üyeliği kazanamadı.
 
Resmî olmayan sonuçlara göre Beşiktaş’ta belediye meclisine girdiği söylenen Sedef Çakmak meclis dışı kaldı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) tarafından 27. sıradan aday gösterilen Çakmak’ın seçim bölgesinde CHP’den 26 kişi meclise girdi.
 
Çakmak’ın meclise girdiği yönündeki sonuçların yanlış hesaplamadan kaynaklandığı belirtilirken, böylece aday olan hiçbir LGBTİ aktivisti meclise girememiş oldu.
LGBTİ adaylar kimlerdi?
Can Çavuşoğlu Giresun’un Bulancak ilçesinden belediye başkan aday adaylığını açıkladı. Ancak sonrasında aday olmayacağını açıkladı.
 
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) listelerinden Mersin 7 Renk LGBT üyesi Tuna Şahin Yenişehir ilçesi belediye meclis adayı oldu. Partisi Yenişehir’de barajı geçemediği için üye olamadı.
 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden ise İstanbul’da SPoD LGBT’den Sedef Çakmak Beşiktaş 27. sıra, Çelik Özdemir Beyoğlu 12. sıra belediye meclis adayı oldu. CHP Beşiktaş’ta 26; Beyoğlu’nda ise 10 kişiyi meclise soktu. Böylece her iki aday da seçilememiş oldu.
 
Şişli’den aday olan Boysan Yakar ise CHP tarafından aday gösterilmeyerek yedek listeye atıldı. CHP’den ayrıca Bursa Osmangazi’de Öykü Evren Özen de belediye meclis adayı gösterildi. Özen de seçilemedi.
 
Mersin Gazetesi Editörü ve LGBTİ aktivisti Baki Uguz ise, Demokratik Sol Parti’den (DSP) Mezitli Belediye Meclis üyeliğine 2. sıradan aday oldu. DSP barajı geçemediği için Uguz üye olamadı.
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) listelerinden ise 5 LGBTİ aktivisti belediye meclis adayı oldu. İstanbul Şişli’de trans aktivist Şevval Kılıç 2. sıradan, Kadıköy’de Hevi LGBTİ’den trans aktivist Asya Elmas 2. sıradan, Beyoğlu’nda İstanbul LGBTT Derneği’nden Ebru Kırancı 4. sıradan ve Avcılar’da Meis Sitesi saldırılarına maruz kalan trans aktivist Niler Albayrak 2. sıradan belediye meclis adayı oldu.
 
Ankara’da ise Pembe Hayat LGBTT Derneği’nden Abdülhalim Karaosmanoğlu Çankaya’dan belediye meclis adayı oldu. HDP 5 yerde de barajı geçemediği için aktivistler belediye meclis üyesi olamadı.
 
Türkiye Komünist Partisi (TKP) listelerinden ise Ankara Çankaya’da Gökkuşağının Kızılı’ndan Tunca Özlen belediye meclis adayı oldu. TKP barajı geçemediği için Özlen, meclis üyesi olamadı. 

Etiketler: yaşam, siyaset
İstihdam