14/07/2023 | Yazar: Lara Yıldırım
31 yaşındaki Kübalı trans kadın Anna Ivankova, Atina’da yaşadığı evinde katledildi. Trans Destek Derneği başkanı Apergi yaptığı açıklamada, Ivankova’nın ölümünden sonra bile cinsiyet kimliğine saygı duyulmadığını vurguladı.
31 yaşındaki trans kadın Anna Ivankova’nın cansız bedeni, 10 Temmuz Pazartesi günü bulundu.
Atina’nın Agios Panteleimonas Mahallesindeki dairesine ayın kirasını tahsis etmek için uğrayan ev sahibi, Ivankova’nın bedeninde birçok bıçak yarası görünce polisi çağırdı. Attika Bölgesi Emniyet Müdürlüğü’nden gelen polis memurları olay mahallinde ön soruşturma yaptıklarını aktardılar fakat Ivanka'nın ölüm nedeninin hâlâ kesin olarak belirlenemediğini dile getirdiler. Şu ana kadar hâlâ hiçbir şüphelinin adı geçmedi.
Küba doğumlu Anna Ivankova’nın yaşadığı ülkede cinsiyet kimliği sebebiyle maruz kaldığı şiddet ve ayrımcılıkla verdiği mücadeleden sonra, 2019 yılında Yunanistan’a göç ettiği biliniyor.
Küba’dan sonra Atina’da hayatına devam eden Ivankova, Koukles isimli bir LGBTİ+ gece kulübünde çalıştı. Bu gece kulübünde drag performanslarıyla sahne aldı ve yaşadığı süre boyunca Atina’nın lubunya topluluğunda oldukça bilinir bir isimdi.
Yunanistan’daki kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Trans Destek Derneği’nin başkanı Anna Apergi, paylaştığı Facebook gönderisinde Ivankova’nın “hunharca öldürüldüğünü” dile getirdi.
Yunanistan polisi bu cinayete ilişkin verdiği basın açıklamasında Ivankova’nın kimliğini yok sayarak ondan bahsederken Ivankova’ya yanlış cinsiyet atadı. Trans Destek Derneği başkanı Apergi, ülkede yayımlanan Ivankova’ya ilişkin haberlerin birçoğunda polisle aynı tutumun sergilendiğini sözlerine ekledi.
Apergi, Yunanistan basınının ve polisinin bu yaptığından bahsederken, bu durumun transların damgalanması ve bağnazlık sebebiyle olduğunu aktardı. Ivankova’nın ölümünden sonra bile onun cinsiyet kimliğine saygı duyulmadığını dile getirdi.
ILGA-Europe adlı çatı örgütünün yayımladığı 2023 Gökkuşağı Avrupa Haritası ve Endeksi raporundaki LGBTİ+ haklarına ilişkin sıralamada, 49 ülkeden 13. sırada Yunanistan bulunuyor.
Örgüt yayımladığı raporda cinsiyet tanıma konusundaki mevcut hukuki çerçeveye bir ana konu olarak değiniyor. Bu hukuki çerçevenin düzenlenmesini ve bu düzenlemenin ancak “boşanma zorunluluğu olmaksızın beyan temelli cinsiyet kimliğinin yasallığının kabulü ve non-binary insanlara da aynı haklara erişimin tayin edilmesi” yoluyla olabileceğini dile getiriyor.
Günümüzde Yunanistan’da cinsiyet kimliğine dayalı nefret suçu ve nefret söylemine ilişkin kanunlar hâlihazırda yürürlükte olsa da bu kanunlar hâlâ esas sorunu çözecek şekilde uygulanmıyor.
Etiketler: nefret suçları, dünyadan