11/10/2017 | Yazar: Kaos GL
Translar artık Yunanistan’da kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebilecek.

Translar artık Yunanistan’da kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebilecek.
Yunanistan’da kabul edilen yeni yasa, transların kimlik belgelerini herhangi bir tıbbi müdahale veya test gerekliliği olmaksızın değiştirebileceğini açıkça ifade ediyor.
İki gün süren tartışmaların ardından dün (10 Ekim) parlamentoda oylanan yasaya en büyük itiraz Ortodoks Kilisesi’nden geliyordu. Kilise, yasanın “insanlığı yok edeceğini” öne sürüyordu.
Yasa 171 evet oyuna karşılık 114 oyla parlamentodan geçti.
Tsipras’tan yasaya destek
Başbakan Alexis Tsipras, oylama öncesi yasa lehinde oy kullanma çağrısı yaptı. Milletvekillerine konuşmasında, “Hiçbir gelenek, din, bakış açısı ya da aile yurttaşların dışarıda bırakılmasını ya da kurumsal ve toplumsal olarak hiçliğe sürüklenmesini gerektirmez” dedi.
Bir yıldır kampanya sürüyordu
Yasa değişikliği Greek Transgender Support Association (SYD), Colour Youth, All Out ve Uluslararası Af Örgütü’nün bu yıl yürüttüğü kampanyanın sonucunda gerçekleşti.
Trans kimliklerin yasal olarak tanınması prosedürünü düzenleyen yasa tasarısında değişiklik yapması için Yunanistan hükümetine çağrı yapan kampanyaya yaklaşık 24 bin kişi katıldı.
Uluslararası Af Örgütü yaptığı açıklamada, toplumsal cinsiyet kimliğinin yasal olarak tanınmasına yönelik düzenlemeler getiren yeni yasanın Yunanistan’da yaşayan translar için tarihi bir adım olduğunu söyledi.
Yasadaki sorunlar
Yeni yasanın taşıdığı sorunları ise şöyle sıraladı:
*Basit ve erişilebilir idari bir süreç yerine yerel bir mahkeme tarafından tanınmanın onaylanması gerekliliği.
*Kişinin dış görünüşünün kendini tanımladığı toplumsal cinsiyete uygun olup olmadığına bir hâkimin karar vermesi gerekliliği. Bu gereklilik, kişileri, toplumsal cinsiyet kalıp yargılara uygun olmaya zorlama tehlikesi içeriyor.
*Yasa, trans mülteci ve göçmenlerin trans kimliklerin yasal olarak tanınmaya erişimlerini engelliyor.
*Aynı zamanda, kadın ve erkek olarak tanımlanan toplumsal cinsiyet ikilikleri dışında kalan kişilerin resmi kimlik belgesi edinmelerini engelliyor.
*Başvuru sürecinde evli olan translar, cinsiyet kimlik belgelerini değiştirmeden önce boşanmak zorunda olacak.
*Çocuk sahibi bir transın, çocuğuna ait doğum belgesinde belirtilen toplumsal cinsiyeti ve ismi değiştirilemiyor. Bu, bir transın özel yaşamının ihlalidir.
*Ayrıca, söz konusu prosedür 15 yaşın üzerindeki çocuklara açık olsa da genel yaş sınırlamaları devam ediyor. Trans kimliklerinin yasal olarak tanınmasını talep eden çocukların, bu talepleriyle ilgili daha fazla engelle karşılaşmamaları gerekiyor. Yeni yasaya göre 15 ile 16 yaş arasındaki çocuklara ruhsal sağlık değerlendirmesi yapılması gerekliliği de bu engellere bir örnek olarak verilebilir.
*Yeni yasadaki bu hükümler, trans kimliklerinin yasal olarak tanınmasını talep eden transları bu taleplerine erişmek ile diğer insan haklarını talep etmek arasında bir seçim yapmaya zorluyor.
“Doğru yönde atılmış tarihi bir adım”
Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktör Yardımcısı Fotis Filippou, konuya ilişkin şunları söyledi: “Bugünkü reform, Yunanistan’da translar için eşitlik mücadelesini yıllardır sürdüren trans hakları aktivistleri açısından güçlükle ulaşılmış bir zafer. Yasada yapılan düzenleme, hiç kimsenin kim olduğunun resmi olarak kabul görmesi için tıbbi prosedürlerden geçmeye zorlanamayacağına ilişkin çok açık bir mesaj veriyor.”
Filippou, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Bu reform doğru yönde atılmış tarihi bir adım olmakla beraber mücadele tam anlamıyla kazanılmış değil. Yunanistan hükümeti, Yunanistan’daki transların sahip oldukları diğer haklardan vazgeçmek zorunda kalmadan yasal anlamda kimliklerinin tanınmasını güvence altına almak için gerekli diğer yasal değişiklikleri de yapmalıdır.”
Etiketler: yaşam, dünyadan