28/11/2020 | Yazar: Sertaç Bozkurt

New York, Manhattan’da trans aktivistler Joel Rivera ve Qween Jean’in öncülüğündeki “Stonewall Protestoları” yirmi iki haftadır aralıksız her Perşembe düzenleniyor.

“Yürümemize izin vermezseniz Stonewall İsyanı 2’ye hazır olun” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: James Keivom / Daily Mail

Trans aktivistler Joel Rivera ve Qween Jean’in öncülüğünde, merkezine siyah trans ve siyah queer aktivistleri alan “Stonewall Protestoları” yirmi iki haftadır aralıksız her Perşembe New York Manhattan’da düzenleniyor.

“Stonewall Protestoları” Goerge Floyd’un polis tarafından vahşice öldürülmesini ardından başlayan #blacklivesmatter eylemleri sürerken başladı. Protestoları başlatan olaysa Kentucky Eyaleti’nde bir mahkemenin, polis baskını sırasında evinde öldürülen Breonna Taylor hakkında verdiği karar oldu. Protestolar kararın ertesi 24 Eylül Perşembe günü başladı.

yurumemize-izin-vermezseniz-stonewall-isyani-2-ye-hazir-olun-1

90’ların Harlem Ballroom kültürünü Manhattan sokaklarına taşıyan aktivistler her hafta farkı bir konsept ile sokaklara çıkıyor.

“Elli bir yıl sonra yine aynı yerdeyiz”

5 Kasım’da düzenlenen protestoda megafon taşıdığı için polisin sert mücadelesi ile tutuklanan ve daha sonra serbest kalan Joel Rivera, “#blacklivesmatter hareketi daha henüz ortaya çıkmadan önce biz siyah translar, queer translar tam da burada özgürlüğümüz sokaklardaydık. Stonewall İsyanı’nı hatırlatmak, atalarımızdan aldığımız mirasa sahip çıkıp kavgayı büyütmek için elli bir yıl sonra yine aynı yerdeyiz. Bu bir tehdit değil, kendime verdiğim bir sözdür. Eğer sokaklarda yürümemize izin vermezseniz şimdiden Stonewall İsyanı 2’ye hazır olun” dedi.

LGBTİ+ hakları mücadelesinde çok önemli bir yeri olan Stonewall İsyanı’nda oynadıkları öncül rol itinayla hala göz ardı edilmesine rağmen Marsha P. Johnson ve yoldaşı Sylvia Rivera 51 yıl sonra bugüne ışık tutuyor.


Etiketler: dünyadan
İstihdam