17/02/2017 | Yazar: Kaos GL

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te bir LGBT kulübüne homofobik saldırının ardından Zagreb Pride’ın çağrısıyla bine yakın kişi sokağa çıktı.

Zagreb’te homofobik saldırıya karşı eylem Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te bir LGBT kulübüne homofobik saldırının ardından Zagreb Pride’ın çağrısıyla bine yakın kişi sokağa çıktı.

Bine yakın kişi, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’te bir LGBT kulübüne saldırının ardından sokaklara döküldü. Protesto eylemi, saldırıyı “insan hayatına karşı cani ve barbarca bir saldırı” olarak değerlendiren Zagreb Pride tarafından organize edildi.

Başkent Zagreb’in Trnje muhitindeki Super Super adlı gece kulübüne geçtiğimiz günlerde biber gazıyla saldırısında bulunuldu. İki kişi saldırıyı küçük hasarlarla atlatırken, pek çok kişi de mekanı terk etme sırasında yaşanan kargaşada yaralandı.

Muhafazakar hükümet bildirisinde “şiddetin ve nefret söyleminin her türlüsüyle beraber radikal, dini ve cinsiyetçi ayrımcılıklara karşı da katı bir şekilde karşı” olduğunu belirtti.

“Hükümet nefreti destekliyor”

Zagreb Pride, suçu LGBT toplumuna karşı yapılan direkt bir nefret suçu olarak değerlendirdi. Zagreb Pride “çabuk”  bir soruşturmanın “vatandaşlara yapılan fiziksel saldırı” için adaleti sağlamak ve “Zabreb ve Hırvatistan’daki LGBT’lerin huzur, güvenlik ve insan haklarını garantiye almak için” önemli olduğunun altını çizdi.

Bildiride “Son birkaç aydır radikal dini grupların giderek agresifleşen ve yükselen söylevleriyle kışkırtılan aleni bir nefret artışıyla karşı karşıyayız. Bu Hırvatistan’ın anayasal değerlerine karşı olsa da, Hırvat hükümeti tarafından sessiz sedasız destekleniyor” denildi.

“Mücadelemize devam edeceğiz”

Zagreb Pride sözlerine “saldırı nefret ve şiddet arasındaki ince çizginin ne kadar ince olduğunu açık ve kesin bir şekilde gösterdi” devam ederken hükümete “tepkisizliğine” ilişkin uyarıda bulundu:

“İnsan hakları için mücadelemize devam edeceğiz ve biber gazından yılmayacağız. Başbakan Andrej Plenković’i, içişleri bakanı Vlaho Vlaho Orepić’i ve hükümeti kesin, sesli ve açık bir şekilde LGBT bireylerin insan ve Hırvatistan Cumhuriyeti vatandaşlarının insan haklarına yönelik yapılan şiddet ve nefret suçu hareketinin karşısında durmaya ve bu sayede şiddet ve nefretin bizim toplumumuzun değerleri olmadığını göstermeye davet ediyoruz.”

Pinknews'tan çeviren: Süleyman Bölükbaş


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam