14/04/2015 | Yazar: Kaos GL

Eğitim-Sen ve Alevi kurumları zorunlu din dersine karşı imza kampanyası başlattı.

Zorunlu din dersine karşı imza kampanyası Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Eğitim-Sen ve Alevi kurumları zorunlu din dersine karşı imza kampanyası başlattı.
 
AİHM’in okullarda zorunlu din dersi dayatmasının hak ihlali olduğuna ilişkin kararına rağmen din dersinin zorunlu olmaktan çıkarılması yönünde herhangi bir adım atılmaması tepki toplamaya devam ediyor.
 
Eğitim-Sen, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekler Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu ve Demokratik Alevi Dernekleri zorunlu din dersinin kaldırılması için imza kampanyası başlattı.
 
Türkiye’de uzun yıllardır devlet ve hükümetler tarafından izlenen “Türk-İslam” sentezine dayalı, “tek din, tek mezhep, tek dil” anlayışı çerçevesinde hayata geçirilen politikaların bütün toplumu, inanç ve kimlik üzerinden “tek tipleştirmeyi” ve kutuplaştırmayı hedeflediğini hatırlatan kurumlar kampanyada şunları kaydetti:
 
“Gerçek anlamda laik bir devlet, bireylerin herhangi bir dine inanıp, inanmamakta tamamen özgür olduğunu kabul etmek, hiçbir dine ya da inanç grubuna ayrıcalık tanımayarak, zorunlu din eğitimi dayatmasında bulunmamak durumundadır. Bu konuda son sözü Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) söylemiştir. AİHM kararı, okullarda zorunlu din derslerinde İslam’ın Sünni mezhebinin kurallarının öğretildiğinin onaylanması açısından önemlidir. AİHM, bu konuda verdiği son kararında Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) eğitim hakkıyla ilgili maddesinin ihlal edildiğine hükmetmiştir. AİHM, oy birliği ile aldığı kararla "zaman geçirmeden öğrencilerin zorunlu din ve ahlak kültürü derslerinden muaf tutulmalarını sağlayacak yeni bir sisteme geçmesini" istenmiştir.”
 
Türkiye hükümetinin, AİHM kararına yaptığı itiraz reddedildiğini de belirten kampanya metninde, “Hükümet, AİHM kararını derhal uygulayarak zorunlu din dersi uygulamasına son vermek, artık kesinleşen bu karar sonrasında zaman geçirmeden gerekli yasal düzenlemeleri yapmak zorundadır” denildi.
 
İmza kampanyası ile ilgili detaylara şuradan ulaşabilirsiniz. 

Etiketler: yaşam, din/inanç
İstihdam