14/11/2020 | Yazar: Yıldız Tar

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm; LGBTİ+’lara yargı ve polis şiddetini, Bayram Sokak’ta 18 trans kadının ‘korona tedbirleri’ denerek gözaltına alınmasını eleştirdi.

Züleyha Gülüm: Bilgisine başvuracağınız kişileri nasıl bu şekilde gözaltına alırsınız? Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2021 yılı bütçesine ilişkin görüşmesinde LGBTİ+ haklarını hatırlattı.

Gülüm, “İstanbul Sözleşmesi Yaşatır” maskesiyle katıldığı toplantıda, yargıdaki homofobik ve transfobik yaklaşımları eleştirdi, LGBTİ+’ların yargı ve polis şiddeti gördüğünü belirtti. Bayram Sokak’ta yaşayan 18 trans kadının ‘bilgilerine başvurmak’ gerekçesiyle gözaltına alınmasını da hatırlattı.

“LGBTİ+’lar polis ve yargı şiddeti görüyor”

Gülüm şunları söyledi:

“Yargıdaki homofobik ve transfobik yaklaşımlarınız… Lezbiyen, gey, biseksüel ve trans bireyler söz konusu olduğunda maalesef yargıya başvurmak mümkün olamıyor. Çünkü LGBTİ+’lar dışarıda gördüğün belki çok daha fazlasını polis şiddeti olarak, yargı şiddeti olarak görüyorlar. O nedenledir ki koruma kararlarına başvurmaları da mümkün olmuyor, 6284’ten İstanbul Sözleşmesi’nden faydalanmaları mümkün olmuyor. Bir uygulamadan bahsedeyim; daha dün Taksim’de 18 trans kadının ‘bilginize başvuracağız’ gerekçesiyle yaşadıkları yerler basıldı, evlerinden gözaltına alındılar, bütün geceyi karakolda küçük bir odada pandemi koşullarında geçirdiler. Gerekçe ‘bilgilerine başvurmak’. Bilgisine başvuracağınız kişileri bu şekilde nasıl gözaltına alırsınız?”

Bayram Sokak’ta ne oldu?

Polis, 9 Kasım’da gece saatlerinde İstanbul Beyoğlu Bayram Sokak’ta yaşayan 18 trans kadını evlerinden gözaltına aldı. Trans kadınlar “fuhuşa yer temin ettikleri ve aracılık ettikleri” iddiasıyla evlerinden alınarak Taksim Polis Merkezi Amirliği’ne götürüldü. Polis kadınları gözaltına alırken, “korona tedbirlerini” gerekçe gösterdi. Olay yeri tutanağında ise korona tedbirleri yer almadı. Tutanakta, “sokağın haftalardır izlemeye alındığı, ihbarlar olduğu” söyleniyor. Gözaltına alınan kadınlar sabah saatlerinde ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Gözaltına alınan kadınlardan Beyrut, “Hepimizi gözaltına aldılar. İki saate yakın hepimiz aynı odadaydık. Sonra avukat gelince bizi odalara bölüştürdüler” diyor. Trans kadınlara gece boyunca süren ifadelerinde eşlik eden SPoD LGBTİ+ Hukuk Alan Koordinatörü Av. Hatice Demir ise, bu yaşananların insan hakkı ihlali olduğunu belirtiyor.

TIKLAYIN - Polis, “korona tedbirleri” diyerek 18 trans kadını gözaltına aldı!


Etiketler: insan hakları, kadın, yaşam, nefret suçları, siyaset
nefret