09/05/2022 | Yazar: Deniz Aydın

Toplum, kendinden farklı olan özneleri buraya tıkıyor ve buradan çıkmanın tek yolu onların sistemine uyumlanmak. “Uyumsuz” bulunanlarsa buradan çıkamıyor…

Cinsiyet hapishanesi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Sanatçı Deniz Aydın’ın tematik makyajı bu defa Non-Binary Prison - İkili Olmayan Hapishanesi” ismini taşıyor.

Aydın bu çalışmasını şöyle anlatıyor:

Makyajım non-binary öznelerin kendi beyanları olmayan bir cinsiyet ataması ile karşılaştıklarında hissettiklerini anlatıyor.

Günümüz dünyasında ikili cinsiyet sisteminin hâlâ çoğu ülke ve toplumda tek ve en doğru kabul edilmesiyle; bizi biz yapan “farklılıkların” göz ardı edilmesi sonucu, çoğu öznenin hayatın birçok alanında kendini yalnız, ötekileştirilmiş hissetmesi üzerine.

Bunun önüne geçebilmek ise çok basit: Birisine doğrudan cinsiyet atamak yerine ona “Sana nasıl hitap etmeliyim” diyebiliriz veya İngilizce konuşuyorsak pronouns'larını (zamirlerini) sorabiliriz.

Makyajımı yaparken toplumun en çok cinsiyet atadığı mavi ve pembe renginden demir parmaklıklar ve bu parmaklıklar ardında parlak bir siluet tasarladım. Toplum, kendinden farklı olan özneleri buraya tıkıyor ve buradan çıkmanın tek yolu onların sistemine uyumlanmak. “Uyumsuz” bulunanlarsa buradan çıkamıyor…

Bu hapishaneler çoğu öznenin zihninde. Çoğu nb (non-binary / ikili olmayan) özne bu ötekileştirmeler sonucu, kendini ifade etmekte zorlanıyor, ikili cinsiyet sisteminin tuvaletlerini kullanmaktan çekiniyor, hatta bazıları dışardayken yemelerini, içmelerini tuvalete gitmeyecek şekilde ayarlamak zorunda kalıyor. Tuhaf, iğrenç bakışlar ve söylemlerle hayatının her alanında karşılaşıyor.

Bazen iş bulmak, sağlıklı bir eğitim alabilmek, arkadaş edinebilmek, en temel ihtiyaçlarını karşılayabilmek bile çokça zorlaşıyor. Ve gizliden gizliye yine kendimden bahsediyorum. Çünkü hayatımın her alanında bir cinsiyet ataması ile karşılaşıyorum ve bu makyajı da aşırı derece fazla cinsiyet atamasına maruz kaldığım bir hafta sonucu yapmıştım…

*KaosGL.org'un görsel üretim bölümü Temaşa'da yayınlanan eserlerden eser sahipleri sorumludur. Eserin KaosGL.org’ta yayınlanmış olması eserlerdeki görüşlerin KaosGL.org’un görüşlerini yansıttığı anlamına gelmemektedir.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, çizim
İstihdam