16/05/2021 | Yazar: Yıldız Tar

ABD’de LGBTİ+ yaşlıların mücadelelerini kutlamak için beş yıldır 16 Mayıs’ta LGBTİ+ Yaşlılar Günü kutlanıyor.

16 Mayıs Yaşlı LGBTİ+’lar Günü kutlu olsun! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Çizim: Semih Özkarakaş

Bugün LGBTİ+ Yaşlılar Günü. 2016 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) Chase Brexton Sağlık Merkezi’nin LGBT Sağlığı Kaynak Merkezi (LGBT Health Resource Center of Chase Brexton Health Care) 16 Mayıs’ı Ulusal LGBT Yaşlıları Onurlandırma Günü olarak ilan etti.

O günden beri ABD genelinde çeşitli etkinliklerle LGBTİ+ yaşlıların hikayeleri 16 Mayıs’ta dile geliyor.

Ulusal LGBT Yaşlıları Onurlandırma Günü, yaşlı LGBTİ+’ların mücadeleye katkılarını takdir etmeyi ve yaşlılık konusunda farkındalık yaratmayı hedefliyor. Merkez, “LGBT eşitliğine ilişkin geçtiğimiz yıllardaki kazanımlarımız özgürlüğün yollarını sıradışı cesaret ve gündelik sahicilikleriyle açanların mücadele ve zaferlerinin omuzlarından yükseliyor. Ulusal LGBT Yaşlıları Onurlandırma Günü, LGBTQ toplumunu ve destekçilerini hepimiz adına mücadele edenleri kutlamak ve onlara teşekkür etmek için bir araya getiriyor” diyerek neden 16 Mayıs’ı ilan ettiklerini açıklıyor.

2016 yılında başlayan etkinlikler, 2017’de ABD genelinde ilgi görmeye başladı. 2018’de ünlü oyuncu Lily Tomlin’in de dahil olmasıyla 16 Mayıs etkinlikleri daha da yaygınlaştı. Her yıl 16 Mayıs’ta yaşlı LGBTİ+’ların hikayelerini anlattıkları etkinliklerin yanı sıra, kuşaklar arası buluşmalar da gerçekleştiriliyor.

Türkiye’den: 17 Mayıs Derneği ve 40+ Lubunya

LGBTİ+ toplumunu ve LGBTİ+ aktivizmini güçlendirme hedefiyle çalışmalar yürüten 17 Mayıs Derneği, yaşlılık alanındaki çalışmalarına “40+ Lubunya” adı altında başladı.

İlk toplantısını Aralık 2019’da yapan grup, LGBTİ+ ların korkularından biri olan yaşlanma, beraberinde yalnız kalma korkusunu yenmek amacı ile çalışmalar yürütmek için yola koyuldu.

17 Mayıs Derneği, bu çalışmaları kapsamında Türkiye’de bu alanda yapılmış ilk çalışma olan ‘Yaşlı LGBTİ+’lar: Türkiye’de ve Dünyadaki Durum’ raporunu geçtiğimiz yıl yayınladı. Dernek, Temmuz 2020’de başlayan ‘Yaşlı LGBTİ+’lar’ projesi kapsamında alanda bilgi üretmek ve yaşlı LGBTİ+ alanındaki çalışmalara yön vermek amaçlı bir dizi çevrimiçi etkinlikler düzenlendi. Proje kapsamında elde edilen tüm bilgiler ‘Yaşlı LGBTİ+’ların Hakları ve Sorunları ile Dünyadan Örnekler’ isimli bir kitapta yayınlandı.

“Yoksun Kalmamak, Yoksullaşmamak ve Yalnızlaşmamak için…” mottosuyla yola devam eden 40+ Lubunya İnisiyatifi bundan sonraki çalışmalarını, 40+ Yaşlılık Çalışmaları olarak 17 Mayıs Derneği çatısı altında sürdürüyor.


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
nefret