17/05/2021 | Yazar: Kaos GL

“Varlığım bir başkası için problemse, bu benim sorunum değil”, “Artık cevabım tek: seni ilgilendirmez!”, “Orada, herkesin ortasında varım ve gitmiyorum hiçbir yere!”, “Her şeyin atanmışı değil, seçilmişi makbul” ve “Ben 7 yaşındaki Lucis’e verdiğim sözü tutuyorum”

17 Mayıs Derneği’nden sanatçılarla 17 Mayıs kutlaması! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

17 Mayıs Derneği, 17 Mayıs Uluslararası Homofobi, Transfobi, Bifobi ve İnterfobi Karşıtı Gün'ü kutlamak amacıyla Sivil Düşün desteği ile yarışma düzenledi. Kuir performans sanatçılarının katıldığı yarışmanın finalisti beş sanatçı ürettikleri videolarla 17 Mayıs Günü’nü kutladı.

Derneğin sosyal medya hesapları ve Youtube’tan yayınladığı videolarda Seyhan Arman, Diamond, Bilge Yerli, Midnight X ve Lucis Destroyer yer alıyor.

“Varlığım bir başkası için problemse, bu benim sorunum değil”

Seyhan Arman: “Ne olduğum, nasıl göründüğüm değil, nasıl algılandığım önemliymiş onu anladım. Bana muhteşem gelen bir makyaj bir başkasına korkutucu gelebiliyor, saçlarımın uzunluğu bana özgüven sağlarken bir başkası bunu kendine tehdit olarak algılayabiliyor. Bu sebeple sorunu artık "kendimde" aramayı bıraktım. Varlığım bir başkası için problemse, bu benim sorunum değil. Problemi olan kendisi çözsün.”

Performans linkleri aşağıda!

Twitter

Instagram

Youtube


 

“Artık cevabım tek: seni ilgilendirmez!”

Diamond: “Ben bir drag queen'im ve mesleğimi yaparken bile nasıl görünmem gerektiğini söyleyenler var. Kelimi, saçımı, sakalımı beğenmeyenden, yeterince feminen ya da yeterince maskülen bulmayana kadar. Oysa bu personayı ben yarattım ve böyle olmasını istiyorum. Böyle olması gerektiğine bu denli inanıyorken bile kendimi açıklamak durumunda kalmak can sıkıcı. O yüzden artık cevabım tek: seni ilgilendirmez!”

Performans linkleri aşağıda!

Twitter

Instagram

Youtube


 

“Orada, herkesin ortasında varım ve gitmiyorum hiçbir yere!”

Bilge Yerli: “Benim için 17 Mayıs, her gün sürdürdüğümüz direnişin kutlamasıdır. Yılların lubunya mücadelesinin en büyük kazançlarından biridir. Ancak tek bir günden ibaret değildir. Her yürüyüşümüz onur yürüyüşüyse, her günümüz 17 Mayıs’tır! Ben, kamusal alanda beni temsil eden bayrağı taşıyabilmenin, lubunyalığımı yaşayabilmenin gücünü ilk kez onur yürüyüşünde hissetmiştim. Bunun bana kattıklarından yola çıkarak, özellikle son iki yılda devletin nezdinde hedef göstermelerle bayraklarımızın ve neticesinde varlığımızın yasaklanma çabalarına inat kamuda, sokakta, okulda, mekanda, iş yerinde, çarkta ve sayabileceğimiz her yerde varlığımızın sürdüğünü hissetmek ve hissettirmek istedim. Orada, herkesin ortasında varım ve gitmiyorum hiçbir yere!”

Performans linkleri aşağıda!

Twitter

Instagram

Youtube


 

“Her şeyin atanmışı değil, seçilmişi makbul”

Midnight X: “17 Mayıs, haklarımı ve özgürlüğümü, kendimi ortaya koyabilme ve inşa edebilme gücümü, örgütlü ve haklı mücadelemizin ateşini bana her seferinde tekrar fark ettiren gündür. Cishetero ataerkinin baskılarına, ayrımcılığına ve şiddetine boyun eğmeden, cinsiyet kimliklerimiz ve cinsel yönelimlerimiz ile buradayız abla! Her şeyin atanmışı değil seçilmişi makbul. Bu nedenle 17 Mayıs’ta Uluslararası Homofobi, Bifobi ve Transfobi Karşıtlığı Gününü, yaşayan ve yaşatan seçilmiş ailelerimizle kutlamak; performansım ile özgür, eşit ve güvenli ortamlarımızı, birlikte ve yeniden kurgulamanın mümkün olduğunu hatırlatmak istedim.”

Performans linkleri aşağıda!

Twitter

Instagram

Youtube


 

“Ben 7 yaşındaki Lucis’e verdiğim sözü tutuyorum”

Lucis Destroyer: “17 Mayıs benim için cisheteronormatif şiddete karşı elde etmiş olduğumuz bir güç konumunu ifade ediyor. Deneyimlerimiz baskın ideolojilerin önce ruhsal bozukluk kategorisinde değerlendirebileceği bir süre sonra ise ah ruhsal bozukluk değilmiş diyerek işin içinden sıyrılmaya çalışacakları bir oyun alanı olamayacak kadar kıymetli. Günümüzde buna maruz kalan lubunyalara direnç diliyorum, sevgilerimle… Bu video benim toplumun içinden biri olarak topluma karşı almış olduğum pozisyonlardan birini anlatıyor. Günlük hayatımdan bir kesitmiş gibi izleyebilirsiniz bu performansımı. Ben 7 yaşındaki Lucis’e verdiğim sözü tutuyorum: bana karşı bir koz olarak kullanılmış ve kullanılmaya devam edilen toplumun değerleriyle gururla oynuyorum. Aynı zamanda, bizim için tanımlanması çok önemli olan ‘’bir şeyleri’’ akışkan biçimlerde de anlayabileceğimizi, bir kategori veya bir sabitlik gerekmeyebileceğini de vurgulamak istiyorum.”

Performans linkleri aşağıda!

Twitter

Instagram

Youtube




Etiketler: insan hakları, kültür sanat, yaşam
İstihdam