30/04/2020 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ örgütlerine çeşitli alanlarda uzman desteği sağlayan 17 Mayıs Derneği’nin internet sitesi açıldı: www.17mayis.org

17 Mayıs Derneği’nin websitesi açıldı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Eylül 2019’da Ankara’da kurulan 17 Mayıs Derneği’nin internet sitesi açıldı.

LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen dernek kurulduğu günden beri LGBTİ+ örgütlerine kaynak geliştirme, proje yazma, stratejik plan oluşturma, risk yönetimi, yönetim ve yönetişim konularında uzman desteği sağlıyor. 17 Mayıs bugüne kadar Ankara, Antalya, Bursa, İstanbul ve Mersin'den 8 LGBTİ+ örgütüne çeşitli konularda uzman desteği sağladı. 17 Mayıs Derneği’nden uzman desteği almak isteyen LGBTİ+ örgütleri info@17mayis.org adresine mail atabilir.

Dernek, bu çalışmalarının yanı sıra yaşlılık ve HIV alanında da çalışmalarına başladı.

17 Mayıs Derneği, yeni açılan www.17mayis.org websitesi üzerinden kendisini şöyle tanıtıyor:

“LGBTİ+ toplumu ve aktivizmini güçlendirmeyi hedefleyen 17 Mayıs Derneği, 2 Eylül 2019’da Ankara’da kuruldu.

“17 Mayıs Derneğinin amacı, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği ayrımcılığı alanında bireysel ya da toplumsal düzeyde yaşanan her türlü ayrımcılıkla mücadele için bilimsel, kültürel, sosyal ve sanatsal, eğitsel faaliyetler yaparak aynı zamanda sosyal hizmet, savunuculuk, farkındalık ve insan hakları izleme, belgeleme ve raporlama faaliyetleri yürüterek eşit ve özgür bir toplumun inşasına katkıda bulunmaktır.”

17 Mayıs neler yapıyor?

Çalışma alanlarını ise şöyle anlatıyor:

“17 Mayıs Derneği öncelikli olarak LGBTİ+ toplumuna karşı artan baskılara karşı, LGBTİ+ toplumunu ve LGBTİ aktivizmini güçlendirmeyi hedefliyoruz. Dernek kurucularımız, ağırlıklı olarak LGBTİ+ aktivistlerinden ve bu alanda çalışan profesyonellerden oluşuyor. LGBTİ+ örgütlerin ve aktivistlerin kapasite geliştirme faaliyetleri sırasında ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda ve kriz anlarına müdahale ve destek sunmak öncelikli çalışma alanlarımız arasında yer alıyor.

“Derneğimiz, merkezinin Ankara’da olmasından kaynaklı Ankara yasakları ve artan baskılar nedeniyle LGBTİ+ toplumu ile bağı zayıflayan hareketin iletişimini güçlendirmek için çalışacaktır.”

Yaşlılık çalışmaları

17 Mayıs Derneği, yaşlılık alanındaki çalışmalarına “Lubunya 40+” adı altında başladı. 13-15 Aralık 2019’da ilk çalıştayını düzenledi. Yirmiden fazla LGBTİ+ kişinin katılımı ile yürütülen çalışmanın gündemi ise şöyle:

“Türkiye’de LGBTİ+ hareketin göreceli genç bir toplumsal hareket olduğu, bu alanda mücadele etmeye başlayan insanların yaşlanma sürecine girdikleri ama öncesinde LGBTİ+ hareketin gündeminde yer almadığının farkında olarak, yaşlı LGBTİ alanındaki çalışmamız ise birçok LGBTİ+ın yaşadığı korkulardan biri olan yaşlanma ve beraberinde yalnız kalma korkusunu yenmek için LGBTİ+ hareketini başlatan insanlar olarak sorumluluğuz olduğunu düşünüyoruz.”

HIV çalışmaları

17 Mayıs Derneği'nin, HIV alanındaki ilk faaliyeti ise 12-13 Eylül 2019’da Almanya/Berlin’de yapılan EUROPACH projesinin kapanış konferansı ‘Yaşam Siyaseti: HIV/AIDS Aktivizminin Geçmişini Yarınlarda Hatırlamak’ konferansına katılmak oldu. 17 Mayıs Derneği kurucuları Kaos GL’ nin ev sahipliği yaptığı “HIV ve Ayrımcılık Karşıtı Paydaş Çalıştayı’na da katıldı. 17 Mayıs Derneği'nin bu iki etkinlik sonrası HIV alanına yaklaşımı internet sitesinde şöyle anlatılıyor:

“Bu konferans ve çalıştayla birlikte HIV’in sadece bir sağlık hakkı kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği aynı zamanda bir eşit yurttaşlık meselesi olarak ele alınması gerektiğini fark ederek daha geniş bir çerçeveden HIV meselesine odaklanmaya karar verdik.”

LGBTİ+ örgütleri ve toplumunu güçlendirme

17 Mayıs Derneği; üçüncü bir çalışma programı olarak kendisine LGBTİ+ örgütleri, aktivistleri ve toplumunu güçlendirmeyi belirledi:

“Bu hedefimizi Ankara’daki Kaos GL Derneği’nden miras alan derneğimizin bu alana yaklaşımını şu ifadelerle özetleyebiliriz.

“Son süreçte LGBTİ+ toplumuna ve aktivizmine yönelik tehditler gittikçe artıyor. Bu doğrultuda LGBTİ+ örgütlerin sürdürebilirliğini desteklemek amacıyla, kaynak geliştirme, finans ve idari işler, savunuculuk ve dijital güvenlik gibi alanlarda destek vermeyi hedefliyoruz. Özellikle kriz anlarına müdahale edebilecek profesyonel ve gönüllü destek ekiplerinin kurulması hedefleniyor. Bu çalışmayı Kaos GL ile iş birliği yaparak yürüteceğiz.

“LGBTİ+ aktivistlerin desteklenmesi programı kapsamında 17 Mayıs Derneği, LGBTİ+ alanına destek olmak isteyen gönüllü katkı verecek uzman havuzu oluşturacak. İdari, finans, kaynak geliştirme, proje döngüsü, muhasebe, gönüllü yönetimi, idari prosedürler, kurumsal iletişim gibi alanlarda uzman desteği veriyoruz.”


Etiketler: insan hakları
İstihdam