26/10/2023 | Yazar: Yıldız Tar

SPoD’tan Av. Umut Rojda Yıldırım’a göre, en başta gözaltına alınmaları hukuka aykırıydı: “Karar, çocukların yaşadıkları travmayı telafi etmeyecek.”

2022 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan çocuklara da dava açılmadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2022 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınan 18 yaşından küçük 34 kişiye dava açılmadı. Ocak ayında, gözaltına alınan yetişkinlerle ilgili de “kovuşturmaya yer olmadığı” kararı verilmiş, dava açılmamıştı.

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne 2022’de de polis saldırdı. Cihangir’de kafelerde başlayan saldırı, sokaklarda devam etti. LGBTİ+’lar polis şiddetini aşarak Cihangir’de yürüdü. 34'ü çocuk 374 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların hepsi 27 Haziran sabahı serbest bırakıldı.

Her sene Onur Yürüyüşü’ne katıldığı için polis şiddetiyle gözaltına alınanlara davalar açılıyordu. 2021, altı ayrı davanın açıldığı yıl olarak tarihe geçti. Davaların hepsi beraatle sonuçlandı.

Dava geleneği 2022’de bozuldu. Cumhuriyet Savcısı, 2022 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılan yetişkinler hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi. 34 çocuk hakkında da Eylül’de benzer karar çıktı. Savcı, 28 Eylül’de verdiği kararında, polisin dağılma yönünde ihtarının belirsiz olduğunu vurguladı.

Savcı, ihtardan sonra dağılmaları için ne kadar süre beklenildiğine yönelik bir belirleme olmadığı ve ihtara rağmen dağılmaları yönündeki ısrarın tespit edilemediğini belirterek kovuşturmaya yer olmadığına hükmetti.

TIKLAYIN - 2022 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara dava açılmadı

“En baştan gözaltına alınmamaları lazımdı”

SPoD’un Avukatı olarak gözaltıları ve dava sürecini takip eden Av. Umut Rojda Yıldırım, çocuklar hakkında da dava açılmaması kararını KaosGL.org’a değerlendirdi. 2022 yılında 30.İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü’nün Beyoğlu ve Kadıköy kaymakamlıklarının ayrı ayrı hukuksuz kararlarıyla yasaklandığını hatırlatan Av. Yıldırım, gözaltında işkence iddialarını da yineledi:

“Bütün gün boyunca özellikle çocukların da polis tarafından hedef alınarak gözaltına alınmasına şahit olduk. Gözaltına alınan 34 çocuğun kimlik tespiti ve yakınlarına teslim işleri Beyoğlu Çocuk Şube’de sabah 10’a kadar sürdü. Oysa çocukların ifadeleri dahi alınmayacakken sadece kimlik tespiti işlemi bile kapasite yetersizliği sebebiyle çok uzun sürdü. Karakolda çocukların ihtiyaçları yeterli şekilde karşılanamadı. Çocukların soruşturmadaki ifade süreci daha sonra Savcılık tarafından gerçekleştirildi. Ancak bütün bu sürecin uzunluğu çocukların fiziksel ve ruh sağlığı bütünlüklerini oldukça etkiledi. Özellikle de özne çocukların aileleriyle de olumsuz deneyimlere ilişkin korkularına şahit olduk. Çocukların hukuka aykırı şekilde gözaltına alınarak suçlulaştırılmasına da, Onur Haftalarının yasaklanmasına da alışmamamız gerekiyor. Kovuşturmaya yer olmadığına dair karar; çocukların yaşadıkları travmayı telafi etmeyecek. Zaten Savcılık, tıpkı genel soruşturmada olduğu gibi ifade özgürlüğü temelli bir temelden ziyade 2911 sy. Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunudaki dağılma prosedürüne uyulmadığı için bu kararı vermiş durumda. Çocuklara yaşatılan hak ihlali için de başta Barolar olmak üzere çocuk hakları çalışan herkesin ses çıkarması gerekiyor. SPoD olarak yasaklama kararlarına karşı açmış olduğumuz davalar ise hala idare mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi önünde bekliyor.”


Etiketler: insan hakları, onur yürüyüşü, dava
İstihdam