10/05/2023 | Yazar: Yıldız Tar

Onur Yürüyüşleri’ne dava açılması geleneği bozuldu, 2022’de İstanbul’a gözaltına alınanlara dava açılmadı. Av. Yıldırım: “Umuyorum ki bu sene 8 yıllık bir aranın ardından en görkemli ve umutlu şekilde İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz.”

2022 İstanbul Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara dava açılmadı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Hayri Tunç / 2022 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü

İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne 2022’de de polis saldırdı. Cihangir’de kafelerde başlayan saldırı, sokaklarda devam etti. LGBTİ+’lar polis şiddetini aşarak Cihangir’de yürüdü. 34'ü çocuk 374 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanların hepsi 27 Haziran sabahı serbest bırakıldı.

Her sene Onur Yürüyüşü’ne katıldığı için polis şiddetiyle gözaltına alınanlara davalar açılıyordu. 2021, altı ayrı davanın açıldığı yıl olarak tarihe geçti. Davaların hepsi beraatle sonuçlandı.

Dava ve yargısal taciz geleneği 2022’de bozuldu. Cumhuriyet Savcısı, 2022 İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’ne katılanlar hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararını verdi. Savcı, Onur Yürüyüşü’ne katılanların dağılması için polis ikazının tespit edilememesini bu kararına gerekçe gösterdi.

Sokak ortasında işkence, emniyette taciz

SPoD’un Avukatı olarak gözaltıları ve dava sürecini takip eden Av. Umut Rojda Yıldırım’a göre, kararın gerekçesi Onur Yürüyüşü’nün barışçıl doğası olmalıydı. Av. Yıldırım, gerekçeyi yeterli bulmasa da dava açılmamasının önemli olduğu görüşünde.

2022 yılında 30.İstanbul LGBTİ+ Onur Haftası ve Onur Yürüyüşü’nün Beyoğlu ve Kadıköy kaymakamlıklarının ayrı ayrı hukuksuz kararlarıyla yasaklandığını hatırlatan Av. Yıldırım, savcının kararını KaosGL.org’a değerlendirdi:

“Ben de bir LGBTİ+ aktivisti ve SPoD’un avukatı olarak 26 Haziran günü 24 saatten fazla süre hem Beyoğlu’nda hem de İstanbul Emniyet Müdürlüğünde hukuka aykırı şekilde gözaltına alınan LGBTİ+’ları avukat olarak savunmak için diğer meslektaşlarımla beraber oradaydım. Bir gün içerisinde rekor denebilecek sayıda -34’ü çocuk 374 kişi- işkenceyle gözaltına alındı. Yetmedi, gözaltı işlemleri ertesi gün sabah saat 10’a kadar sürdüğü için de arkadaşlarımız çok uzun bir süre özgürlüklerinden yoksun bırakıldılar, temel gıdalara ve tuvalete erişemediler, kimi arkadaşlarımız avukatların gözü önünde gözaltı aracında işkence gördü, biz de avukatlar olarak yine Emniyet içerisinde engellemelere, tacize maruz bırakıldık.”

LGBTİ+’ları dört koldan bu hukuk girdabına hapsetmelerine izin vermeyeceğiz

Savcılık, gözaltılar sonrası yürütülen soruşturmada 25 Ocak tarihinde kovuşturmaya yer olmadığına karar verdi. Av. Yıldırım, bu kararla birlikte gözaltına alınanların hiçbirine herhangi bir kamu davası açılmayacağını belirtti. Ancak bu kararın sevindirici olmadığını da ekledi:

“Hal böyleyken savcılığın kovuşturmaya yer olmadığına ilişkin kararı ilk bakışta sevindirici görünse de aslında hiç öyle değil. Savcılık kararında Onur Yürüyüşünün, kanuna aykırı bir toplanma olduğunu kabul etmiş ancak bunun gerekçelerini belirtmemiş. Oysa AYM ve İHAM kararları, bir toplantının yalnızca yasaklanmış olmasının ya da idareye bildirim yapılmamasının o toplantıyı kanuna aykırı kılamayacağını söyler. Savcılık, kişilerin 2911 sayılı kanun 32/1 maddesi gereği dağılmamakta ısrar ettiklerine dair suçlamaya ilişkin yeterli delil olmadığı gerekçesiyle bu kararı verdiğini belirtmiş. Oysa bu kararın daha başında Onur Yürüyüşünün barışçıl doğası gereği suçun işlenmediği gerekçesiyle verilmesi gerekirdi. Bu hukuki değerlendirmenin yanında zaten aslında 374 kişinin gözaltına alınmaması ve bizim sokaklarda, mekanlar özgürce Onur Haftasını anayasal haklarımız ve eşit yurttaşlığımız sebebiyle kullanabilmemiz gerekirdi. Yine işkenceyle gözaltına alınan arkadaşlarımızın emri veren amirler ve polisler hakkında yaptıkları suç duyuruları da savcılar tarafından takipsizlikle sonuçlandırılmaya devam ediliyor. SPoD olarak yasaklama kararlarına karşı açmış olduğumuz davalar da idare mahkemeleri ve Anayasa Mahkemesi önünde bekliyor. LGBTİ+’ları dört koldan bu hukuk girdabına hapsetmelerine izin vermeyeceğiz. Umuyorum ki bu sene 8 yıllık bir aranın ardından en görkemli ve umutlu şekilde İstanbul LGBTİ+ Onur Yürüyüşümüzü gerçekleştireceğiz.”

Ankara Onur Yürüyüşü davası yarın başlıyor

İstanbul’dan kovuşturmaya yer yok kararı gelse de, 2022 Ankara Onur Yürüyüşü’ne katılan 42 kişi hakkında dava açıldı.

Yoğun polis saldırısıyla geçen Ankara Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alınanlara dava açıldı. Polisin, İslamcı LGBTİ+ düşmanlarının Hacı Bayram Camii ve Kuğulupark’taki linç ve nefret çağrılarına izin verirken Ankara Onur Yürüyüşü’ne saldırdığı 5 Temmuz 2022’de gözaltına alınan 42 kişi hakkında iddianame kabul edildi.

Cumhuriyet Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianame önce reddedilse de, Savcılığın itirazı üzerine red kararı kaldırıldı ve dava açılmış oldu.

Yürüyüşte yoğun polis şiddetiyle gözaltına alınanlar 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Kanunu’na muhalefet, hakaret, basit yaralama, görevi yaptırmamak için direnme gibi bir dizi suçtan 11 Mayıs’ta Mahkeme karşısına çıkacak. Davanın ilk duruşması 11 Mayıs saat 10:00’da Ankara 52. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

TIKLAYIN - Ankara Onur Yürüyüşü davası: İBDA-C yanlısı sloganlar iddianameye ‘vatandaş tepkisi’ olarak girdi


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, onur yürüyüşü, dava
2024