10/06/2015 | Yazar: Yıldız Tar

Trans Onur Haftası’nın altıncısı 15-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak. HDP ve CHP’li milletvekillerinin de katılacağı hafta, 21 Haziran’da Taksim Meydanı’ndan Tünel’e yürüyüşle sonlanacak.

Trans Onur Haftası’nın altıncısı 15-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak. HDP ve CHP’li milletvekillerinin de katılacağı hafta, 21 Haziran’da Taksim Meydanı’ndan Tünel’e yürüyüşle sonlanacak.
 
Trans Onur Yürüyüşü 2014
 
İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nin trans hakları mücadelesini görünür kılmak amacıyla bu yıl 6.sını düzenlediği Trans Onur Haftası’nın programı açıklandı.
 
LGBTİ Onur Haftası’ndan bir hafta önce, 15-21 Haziran tarihleri arasında yapılacak hafta boyunca İç Güvenlik Paketi’nin LGBTİ’lere etkisinden, trans mültecilerin barınma sorunlarına birçok konu tartışılacak. Hafta kapsamında LGBTİ Onur Haftası ekibiyle Trans Onur Haftası ekibinin oynayacağı “İbneler Dönmelere Karşı” futbol maçı 15 Haziran Pazartesi saat 19.00’da Taksim Spor Kulübü’nde yapılacak.
 
HDP ve CHP’den vekiller de haftaya katılacak
 
Hafta kapsamında HDP İstanbul Milletvekili Erdal Ataş ve CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal 19 Haziran saat 19.00’da İsmail Beşikçi Vakfı’nda İç Güvenlik Paketi’ni tartışacak.
 
Haftanın finali ise her yıl binlerce kişinin yürüdüğü Trans Onur Yürüyüşü ile yapılacak. Yürüyüş 21 Haziran Pazar günü saat 17.00’de Taksim Meydanı’ndan başlayacak.
 
“Nefret Suçları Yasası isterken, İç Güvenlik Paketi çıktı!”
 
Bu seneki Trans Onur Haftası’nın temel mesajı “Bize Bir Yasa Lazım”. Bu mesajla bir süredir çalışmalarını sürdüren İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği’nden Deniz Tunç tüm insan hakları savunucularını haftaya katılmaya çağırdı. KaosGL.org’a konuşan Tunç’un çağrısı şöyle:
 
“Uzun süredir üzerinde çalıştığımız ‘Bize Bir Yasa Lazım’ kampanyamızla tüm insan hakları savunucuları hem hafta etkinliklerinde bizle olmaya hem de yürüyüşe katılmaya davet ediyoruz. Biz yıllardır nefret cinayetlerinin önüne geçmek için bize nefret suçları yasası lazım olduğunu söylerken, tüm toplumu baskı altına alan bir yasayla karşılaştık. İç Güvenlik Yasası adı altında hepimiz tehdit altındayız. Bu sene de özellikle bu yasaya dikkat çekeceğiz ve hem yasanın kaldırılmasını hem de nefret suçları yasası çıkmasını talep edeceğiz.
 
“İç Güvenlik Yasası herkesi etkileyecek ama en çok translar tehlike altında. 80 döneminde trans kadınların araçlara doldurulup şehir dışına atıldığı döneme geri dönme riski var. Zaten halihazırda gerek Kabahatler Kanunu gerekse de kolluk kuvvetlerinin keyfi gözaltıları ve işkenceye varan uygulamaları dolayısıyla trans kadınlar ciddi sorunlar yaşıyor. İç Güvenlik Paketi bu uygulamaların daha ileriye taşınması anlamına geliyor.”
 
Trans Onur Yürüyüşü 2014
 
Trans Onur Haftası’nda neler var?
 
15 Haz. 14:00 - Basın Açıklaması
Yer: İnsan Hakları Derneği
 
15 Haz. 19:00 - İbneler Dönmelere Karşı
Yer: Taksim Spor Kulubü
 
16 Haz. 14:00 - Takı Tasarım Atölyesi
Yer: İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği
 
17 Haz. 15:00 - Trans* Piknik
Yer: Maçka Parkı
 
18 Haz. 19:30 - Trans*But Belgesel Film Gösterimi
Yönetmen: Maria Binder
Yer: Şişli Kent Kültür Merkezi
 
19 Haz. 22:00 - Külotsuz Parti
Yer: Leyla Teras
 
19 Haz. 19:00 - İç Güvenlik Paketi ve LGBTİ Paneli
Yer: İsmail Beşikçi Vakfı
İç Güvenlik Paketi olarak bilinen, baskıcı ve insan haklarına aykırı düzenlemeler içeren ve toplumsal muhalefeti cezalandırmak amacı ile hazırlanan yasa nedir?
 
AKP’nin neden İç Güvenlik Yasası’na ihtiyaç duyduğunu, hukuksal boyutunu, LGBTİ’leri nelerin beklediğini konuşmak üzere bir araya geliyoruz. Gerici-baskıcı politikalara BAŞKALDIRIYORUZ!
 
Konuşmacılar: Av. Eren Keskin, Erdal Ataş (HDP-DHF İttifakı İstanbul Milletvekili), Mahmut Tanal (CHP İstanbul Milletvekili), Kıvılcım Arat (Moderatör)
 
20 Haz. 14:00 - Trans* Mülteciler ve Barınma Paneli
Yer: İsmail Beşikçi Vakfı
 
20 Haz. 16:00 - Trans* Kimlikler ve Ruh Sağlığı Paneli
Yer: İsmail Beşikçi Vakfı
Bu oturum ruh sağlığı profesyonellerine ( Psikiyatrist, Psikolog, Psikolojik Danışman, Sosyal Çalışmacı) ve ilgili alanların öğrencilerine açık. Katılmak isteyenlerin lgbtiruhsagligi@gmail.com adresine maili atması gerekmektedir.
Destekleyenler:
İstanbul LGBTİ Dayanışma Derneği
Türkiye Psikiyatri Derneği
 
Moderasyon: Kıvılcım Arat
Konuşmacılar: Dr. Ardıl Bayram Şahin, Dr. Seven Kaptan
 
21 Haz. 17:00 - Trans* Onur Yürüyüşü
Yer: Taksim (1 Mayıs) Meydanı 

Etiketler: yaşam
nefret