05/05/2023 | Yazar: Ali Erol

Bakan’ın, “her türlü nefret ve ayrımcılık söylemini suç sayan tarihi reformlar”ı LGBTİ+ yurttaşları kapsamıyor: “LGBT dahil bütün sapkınlıklara karşı...”

Adalet Bakanı Bozdağ’dan LGBTİ+’lara ayrımcılık ve nefret söylemi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 1 Mayıs’ta, partisinin Urfa Eyyübiye Seçim İrtibat Bürosu'nun açılışında yaptığı konuşmada LGBTİ+ yurttaşları “sapkınlık” söylemiyle hedef aldı.

AKP Şanlıurfa milletvekili adayı da olan Adalet Bakanı, “LGBT’yi meşrulaştırma gayretinde olanlar var” derken, “aileyi koruma” kılıfı altında LGBTİ+ yurttaşlara karşı sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye'de aileyi korumak, aileyi geliştirmek, ailenin geleceğini güçlü kılmak bugün en önemli meselelerimizin başındadır. Aileyi her türlü sapkınlığa ve sapık akımlara karşı korumak Şanlıurfa'yı korumaktır, Türkiye'yi korumaktır.”

Adalet Bakanı’ndan ayrımcı nakaratlar: “LGBT”, “sapkınlık”, “meşrulaştırmak”, “normalleştirmek”

AKP’nin ayrımcı “anayasa değişikliği” teklifini anan Adalet Bakanı, sözlerini, hükümetin nefret siyasetinden tanıdık “LGBT”, “sapkınlık”, “meşrulaştırmak”, “normalleştirmek” gibi nakaratlarla sürdürdü: “Biz biliyorsunuz başörtüsüyle ilgili gündeme gelen kanun değişikliğine karşı dedik ki 'Gelin anayasaya koyalım ama yanına da aileyi de koruyan ve onları da geleceğe daha güçlü taşıyan düzenleme koyalım.' Çünkü aile tehdit altında olduğu sürece sıhhatli hiçbir şey olamaz. Şimdi bakın LGBT'yi, pek çok sapkınlığı meşrulaştırmak, normalleştirmek, milletin tutum ve davranışlarını bu konuda ayrı ayrı yönlere çekmek için nice gayretlerin içerisinde olanlar var. Çok net söylüyorum, Türk ailesini, bizim aile yapımızı, milletimizi, devletimizi sapkınlıklara karşı korumak elbette devleti yönetenlerin görevidir.”

Anayasal hürriyetleri LGBTİ+ yurttaşlara tanımayan Adalet Bakanı, LGBTİ+’lara vermediği hürriyetleri birer suç teşkil eden “uyuşturucu” ve “hırsızlık” gibi eylemlerle karşılaştırmakta sakınca görmedi: “Uyuşturucu kullanmayı hak ve hürriyet olarak kimse değerlendirebilir mi? Hırsızlık yapmayı hak ve hürriyet olarak kimse değerlendirebilir mi? Öyleyse sapkınlıkları da hak ve hürriyet ekseninde değerlendirmek, hak ve hürriyeti doğru anlamamaktır. Toplumun her bir ferdini, olumsuzluklara karşı, sapkın ve sapık anlayışlara karşı korumak devletlerin ve devleti yönetenlerin asli vazifesidir. Türkiye, yeni dönemde bu konuları çok tartışacaktır, şimdiden de tartışıyor.”

Adalet Bakanı: “LGBT dahil bütün sapkınlıklara karşı aileyi korumak devletin görevidir”

AKP Şanlıurfa milletvekili adayı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, partisinin seçim bürosunun açılışında sarf ettiği ayrımcı sözleriyle nefret söylemini, bir kez de TVNET yayınında tekrar etti: “Muhalefet aile yapısını korumak için neden adım atmıyor? Sapkınlık hak ve özgürlüğü diye bir şey olamaz. LGBT dahil bütün sapkınlıklara karşı aileyi korumak devletin görevidir.”

“Biz kimseyi ayrıştırmadık” açıklaması da yapan Adalet Bakanı, milletvekili adayı olduğu Şanlıurfa’da yürüttüğü seçim çalışmaları kapsamında AKP Suruç 'Kadın Kolları ile Buluşma' programında, “Kadın güçlü olursa devlet de güçlü olur. Onun için yaşam tarzlarını güvence altına alan, her türlü nefret ve ayrımcılık söylemini yasaklayan ve bunları suç olarak düzenleyen, cezai yaptırıma bağlayan tarihi reformlar yaptık” şeklinde twitter hesabından paylaşım yaptı.

Hükümet medyasından Yeni Şafak, “Bakan Bekir Bozdağ'dan Muhalefete 'LGBT' tepkisi: Sapkınlık diye bir özgürlük olamaz” başlığı altında Bakan’ın tvnet yayınını aktarırken, “muhalefetin LGBT politikalarına sert tepki” ifadesiyle nefret siyasetine aracı oldu: “Muhalefet, 'hak ve özgürlük' penceresinden LGBT'ye bakıyor. Sapkınlık diye bir özgürlük olamaz. Toplum ailenin karşı karşıya olduğu tehdidi gördü. Millet İttifakı bileşenlerinin bu konuda konuşmaması, sapık akımlara karşı tehditlere karşı ne yapacaksınız? Türkiye'nin geleceği ve ailenin bütünlüğünün korunması ve bütün sapkınlıklara karşı korunması lazım. Erkek kadın arasında nikah ile kurulan bir birlik evlilik. Kadın ile kadın, erkek ile erkeğin evlenmesini meşru bir zemine koymaya millet de toplum da izin vermez.”

Adalet Bakanı, “hedef almıyoruz, hedef göstermiyoruz” derken AKP anayasa teklifiyle “tehlike, tehdit ve sapkın" diye saydırıyordu

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ı, LGBTİ+’ların mevcut mevzuatta olmayan evlilik haklarını engellemek için özel madde eklenen ve LGBTİ+ yurttaşları “tehlike, tehdit ve sapkın" olarak gösteren AKP’nin ayrımcı “anayasa değişikliği” teklifinden hatırlayalım: “Kimseyi hedef almıyoruz, kimseye hedef göstermiyoruz ama tedbir alıyoruz... Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir... Aile, bütün ülkelerde büyük bir tehlike, tehdit ve saldırı altında... Toplumun temeli olan aileyi korumak için bir teminat getirilmektedir... Neslimizi korumak ve geleceğimizi korumak için böyle bir tedbir alıyoruz...”

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Adalet Komisyonu’nun Nisan 2016’da gerçekleşen toplantısında konuşan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’dan hükümetinin LGBTİ haklarına ilişkin tutumunu hatırlayalım: “Tabii, cinsel yönelim konusunda da ilgili önerge gelecek ama biz Hükümet olarak ona katılmıyoruz. Yani bizim siyasi tavrımızdır bu, muhafazakâr demokrat bir parti olarak bu konudaki yaklaşımımız çok nettir. Diğer partiler farklı yaklaşabilir, mesela HDP, onlar farklı. İleride bir gün HDP ve CHP hükümet olursa onlar getirir ama biz getirmeyeceğiz.”

LGBTİ+’ların eşit yurttaşlık haklarına karşı “aile” buluşması adı altında Eylül ayında İstanbul’da gerçekleştirilen nefret yürüyüşünün bir benzeri de Ekim 2020’de Urfa’da düzenlendi. LGBTİ+’ların var olma ve hayat hakkını hedef alan nefret organizasyonda, “İnsan Fıtratının Şerefini Çiğnetmeyeceğiz” ve “Sapkın LGBT Çetelerine Hayır” pankartlarıyla “üstüne çarpı atılmış LGBT” dövizleri taşındı.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, siyaset
nefret