10/06/2021 | Yazar: Defne Güzel

İnsan hakları hukukçusu Gizem Üliç Karaağaçlı, AİHM bireysel başvurularında cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim temelli ayrımcılığı anlattı.

AİHM bireysel başvurularında ayrımcılık Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Kaos GL’nin yerel yönetimler, hukuk, eğitim, ruh sağlığı ve sosyal hizmetler alanlarında iyi örnekler yaygınlaştırmak ve kaynakları güçlendirmek amacıyla hayata geçirdiği Eşit Haklar İçin Savunuculuğu Güçlendirme Projesi’nin hukuk alanındaki ilk paneli 7 Haziran’da çevrimiçi olarak Zoom’da gerçekleşti.

Kaos GL Hukuk Koordinatörü Av. Kerem Dikmen’in modere ettiği etkinlikte insan hakları hukukçusu Gizem Üliç Karaağaçlı konuştu.

Etkinliğin konuğu olan ve Avrupa Konvansiyonu Sistemi ile uluslararası koruma ve göç üzerine uzmanlaşmış insan hakları hukukçusu Gizem Üliç Karaağaçlı; Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve Ayrımcılık Yasağı Maddesi’ni temel alan bir sunum gerçekleştirdi.

Karaağaçlı, sunumunda ayrımcılık yasağının iki ayrı yerde anlam kazandığını ifade etti ve 14 ile 12. maddelere atıfta bulundu. Bu maddeler üzerinden esasa ilişkin hakların ayrımcılık yasağı ile ilişkilendiğini aktarırken sözlerine; “On iki no’lu Türkiye’nin taraf olmadığı bir protokol var. Yani ayrımcılık yasağı ihlalini diğer bir maddeye ilişkilendirmeden öne sürerseniz Türkiye on iki no’lu protokole taraf olmadığı için mahkeme bakmaz” diyerek sürdürdü.

Sözleşmede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin olmadığını aktaran Karaağaçlı, yine de buna rağmen İspanya’ya dönük bir kararında cinsiyet kimliğinin sözleşme tarafından korunan bir ayrımcılık temeli olduğuna mahkemenin hükmettiğini de belirtti ve 14. madde kapsamındaki şikayetlerin mutlaka bir madde ile ilişkilendirilmesi gerektiğini de ekledi ve bu noktada konut dokunulmazlığının ayrımcılıkla olan ilişkisini aktaran Kozak v.s Polonya kararını örneklendirdi.

Üç aşamalı ayrımcılık testi

Sunumunun devamında ayrımcılıkla ilgili şikayetlerin iyi gerekçelendirilmesi gerektiğini belirten Karaağaçlı, ayrımcılık yasağı maddesinin hem devlet-birey hem özel kişiler arasında uygulanabileceğini söyledi. Ayrımcılık yasağının ihlalini özel ilişkilerde ortaya koymanın zor olduğundan da bahseden Karaağaçlı, mahkemenin uyguladığı üç aşamalı ayrımcılık testinden söz etti. Buna göre:

*Aynı durumdaki kişilere farklı muamele ya da farklı durumdaki kişilere aynı muamelenin uygulanması

*Meşru orantılı bir amacın varlığı

*Kullanılan araçların amaca uygunluğu

maddelerini üç aşamalı ayrımcılık testinde aşamalar olarak sıraladı. Sunumunun devamında ispat yükünden ve dar takdir hakkından da bahsetti.

Karaağaçlı’nın sunumunun ardından soru-cevap bölümüne geçildi ve etkinlik sonlandı.

* Bu etkinlik, Avrupa Birliği'nin mali desteği ile hazırlanmıştır. İçeriğin sorumluluğu tamamıyla KAOS GL’ye aittir ve AB’nin görüşlerini yansıtmamaktadır.

lgbti-esitligi-icin-kat-edilecek-cok-mesafe-var-yayini-turkcede-1



Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: insan hakları, yaşam, dünyadan
İstihdam