28/02/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Altı partinin ortak “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” mutabakat metni imzalandı. 48 sayfalık metinde LGBTİ+ hakları yer almazken; törene LGBTİ+ örgütleri de davet edilmedi.

Altı parti birleşti, LGBTİ+ hakları diyemedi! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve DEVA Partisi'nin “Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem” çalışmasında uzlaştıkları Mutabakat Metni bugün (28 Şubat) Ankara Bilkent Otel’de düzenlenen törende açıklandı.

“Herkes” var, LGBTİ+ örgütleri hariç!

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, İyi Parti lideri Meral Akşener, Saadet Partisi lideri Temel Karamollaoğlu, Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Demokrat Parti lideri Gültekin Uysal, DEVA Parti lideri Ali Babacan’ın katıldığı törende partilerin genel başkan yardımcıları mutabakat metnini açıkladı.

Siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra sivil toplum temsilcileri ve akademisyenlerden oluşan 700 kişinin izlediği törene herhangi bir LGBTİ+ örgütü davet edilmedi.

48 sayfalık mutabakatta LGBTİ+ hakları yok

Seçim barajının düşürülmesi, temel hak ve özgürlüklerde kararname yetkisine izin verilmemesi, OHAL ilan yetkisinin kısıtlanması, çoklu baro uygulaması ve YÖK’ün kaldırılması gibi vaatlerin olduğu kapsamlı mutabakat metninde LGBTİ+ hakları, cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık, nefret suçları gibi alanlarda herhangi bir ifadenin olmaması dikkat çekti.

Metnin temel hak ve özgürlüklerle ilgili bölümünde “dil, din, mezhep, ırk, cinsiyet, siyasi ve sosyal aidiyet” sıralanırken cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinden bahsedilmedi. Temel hak ve özgürlüklere ilişkin 7 ana başlık sıralandı. Bu başlıklar arasında da LGBTİ+ hakları yer almadı. Mutabakat metninde yer alan başlıklar şöyle:

·       Düşünce ve İfade, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü ile Örgütlenme Özgürlükleri

·       Din ve Vicdan Özgürlüğü

·       Kadın Hakları

·       Basın Özgürlüğü

·       Sivil Toplum

·       Sosyal Haklar

·       Çevre Hakları ve Sürdürülebilirlik

Kılıçdaroğlu’nun cinsel yönelim vaadinden iki ay sonra hazırlanan mutabakat

CHP, 2015 seçimleri için hazırladığı bildirgede cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkla mücadele edeceğini duyurmuştu. Mutabakat metni çalışmaları devam ederken Kemal Kılıçdaroğlu iktidara geldiklerinde “yasalar ve düzenlemelerin cinsel yönelim nedeniyle kimseyi dezavantajlı duruma getirmeyecek şekilde hayata geçirileceğini” söylemişti. Ancak bu vaatten sadece iki ay sonra açıklanan mutabakat metninde cinsel yönelim ve cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yer almadı.


Etiketler: insan hakları, yaşam, siyaset
İstihdam