12/10/2023 | Yazar: Aslı Alpar

9. Antalya Onur Haftası’nı yasaklayan Antalya Valiliği’ne karşı, Avukat Ahmet Çevik’in açtığı yasağın iptali davasına Valilik’ten yanıt geldi.

Antalya Valiliği, Onur Yürüyüşü yasağını “LGBT’leri DEAŞ’ten koruma” iddiasıyla savundu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avukat Ahmet Çevik’in 9. Antalya Onur Haftası’nı yasaklayan Antalya Valiliği’ne karşı, İdare Mahkemesi’ne açtığı davaya ilişkin Valilik’ten yanıt geldi.

Valilik, 10 Ekim Salı günü Antalya 5. İdare Mahkemesi’ne savunmasını sundu. Antalya Valiliği savunmasında Onur Haftası duyurusunun “farklı kesimlerce tepki”ye neden olduğuna sığınıyor ve “LGBT kuruluşlarının DEAŞ terör örgütünün eylem hedefi olabileceği” değerlendirmesinin sonucu olarak Onur Yürüyüşü’nü yasakladıklarını ileri sürüyor.

Antalya Valiliği savunmasından inciler: “Sözde onur yürüyüşü”, “dış mihraklar”…

Savunmasında Onur Yürüyüşü için “sözde onur yürüyüşü” ifadesini kullanan Antalya Valiliği, “iç mihrak” kozunu da oynuyor:

“Yine iç ve dış mihraklar tarafından halkımızın manevi değerlerine ve hassasiyetlerine yönelik söz, yazı, eylem, etkinlik vb. şekilde yapılan saldırtlar ile ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimiz özelinde de provakatif paylaşımlarda bulunulduğu. bu paylaşım ve yapılan eylemler neticesi özellikle farklı görüşe mensup grupların karşı karşıya getirilmek istenildiği bilinmektedir.”

Valilik, “farklı görüşe mensup gruplarının karşı karşıya gelmesine neden olabileceği” savunucuyla hukuki zemine oturtmaya çalıştığı cevabında vatandaşın toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme hakkını korumak ve gerekli güvenlik tedbirlerini almak yükümlülüğünden bahsetmiyor.

“Tehdit varsa yasaklamak yerine kolluk tedbirleri alınması…“

Kaos GL Derneği, Ankara’daki “LGBTİ+ etkinlik yasağı”na ilişkin Valiliğe açtığı davayı kazanmış ve Ankara 2. İdare Mahkemesi, etkinliklere dönük bir tehdit varsa yasaklamak yerine kolluk tedbirleri alınması gerektiğini belirterek yasağı kaldırmıştı.

Av. Çevik: “Yurttaşlık gereği idarenin bu haksız yasağının iptali için dava açtım” 

Antalya Valiliği’nin yasak kararına karşı dava açan Av. Ahmet Çevik KaosGL.org’a konuştu. Çevik, “Onur Haftası yasaklarından bir kent ve o kentte yaşayan birçok kişi etkilendi. Tüm LGBTİ+’lar bu yasaktan doğrudan olumsuz etkilendi ancak  Antalya’da hukuki süreci yürütebilecek herhangi bir faal dernek olmadığı için yurttaşlık gereği, vatandaş olarak ve avukatlık mesleğinin de verdiği sorumluluk nedeniyle idarenin bu haksız yasağının iptali için dava açtım” dedi. 


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam