30/06/2020 | Yazar: Yücel Tekin

“Queer Özgürlük Yürüyüşü” Atina’da iki çağrıyla gerçekleşti: “Onur ertelenemez” ve “Normalliğe dönmüyoruz”

Atina’da “Queer Özgürlük Yürüyüşü” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

27 Haziran Cumartesi günü Atina’da yapılan “Queer Liberation March” (Queer Özgürlük Yürüyüşü) çağrısı şu cümlerler ile başlıyordu: “Haziran, Stonewall'un ezilenlerinin çıkardığı isyan ateşiyle yakıldığından beri, kollektif hafızaya görünürlük, direniş, atılganlık ve bir isyan ayı olarak kazınmıştı. Gurur bir isyan, kapitalist bir fiesta değil! Bu dünya bize uymuyor. İktidar, ölçülerine uymayanları dışlar, haklarını ihlal eder, kötüye kullanır, işkence yapar, öldürür. Kamusal alan bizi içermez. Kamusal alan cinsiyet, sınıf, ırksal ve etnik hiyerarşilerden oluşan, yasaklar ve disiplinlerle dolu büyük bir çit. Dışarıda güvenli değiliz.”

atina-da-queer-ozgurluk-yuruyusu-1

Bu yıl pandemi nedeniyle ülkede pek çok sokak etkinliği ertelendi ve Onur Haftası etkinlikleri de bu süreçten etkilendi. Atina Queer Özgürlük Yürüyüşü, pandemi nedeniyle daha da belirginleşen polis baskısı, bunu bir fırsata dönüştürmek isteyen devlet politikaları ve akabinde gelişen küresel itirazları da kapsar bir biçimde “Normalliğe dönmüyoruz” ve “Onur ertelenemez” temaları ile Pride havasında gerçekleştirildi. Gerçekleştirilen etkinlik sırasında pandemi nedeniyle pek çok yerde ertelenen Onur Yürüyüşü etkinliklerine işaret eden dövizler taşındı ve sloganlar atıldı. Ayrıca, ırkçılık, patriyarki ve hiyerarşik toplum ilişkisine vurgu yapan dövizler taşındı.

atina-da-queer-ozgurluk-yuruyusu-2

Exharcia’dan başlayan toplanma boyunca müzik, dans ve konuşmalar gerçekleştirildi. Gerek toplanma, gerekse de yürüyüş sırasında yapılan konuşmalarda ve tanışan dövizlerde ABD’de başlayan siyah isyanla dayanışma slogan ve dövizleri de yürüyüşte kendisine geniş yer buldu.

atina-da-queer-ozgurluk-yuruyusu-3

Atina’daki yürüyüşe katılan LGBTQ’lar ve kolektiflerin katkısı, Yunanistan gündeminin önemli bir parçası olan göçebe bedenler ile; kadın, trans, lezbiyen, queer, siyah, şişman, engelli ya da fakir bedenlere karşı geliştirilen politikaları teşhir eden dans ve müzik performansları eşlik etti: “Sokakta dışarı çıkıyoruz ve kamuoyunda görünürlüğümüzü talep ediyoruz.” 


Etiketler: dünyadan
İstihdam