08/09/2011 | Yazar: Kaos GL

AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Füle: ‘Komisyon Türkiye’de yeni bir anayasaya doğru yapılan çalışmaları yakından izlemeye devam edecek ve Türkiye’ye bu süreçte yardımcı olmaya hazır bulunacaktır.’

Avrupa Komisyonu: Türkiye’deki Anayasa Çalışmasını İzleyeceğiz Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Avrupa Parlamentosu (AP) Üyesi Fiorella Provera, Parlamento Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Türkiye Başbakanı Erdoğan’ın 12 Haziran’dan sonra anayasa yapma sürecinin kapsayıcı olacağına, tüm siyasi partilerle istişarelerde bulunacağına, sivil toplum örgütleri ve akademik uzmanların buna dahil edileceğine yönelik söz verdiğini hatırlatarak, Avrupa Birliği Komisyonu’nun, yeni bir anayasada rol alıp almayacağını sordu. AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise “Komisyon Türkiye’de yeni bir anayasaya doğru yapılan çalışmaları yakından izlemeye devam edecek ve Türkiye’ye bu süreçte yardımcı olmaya hazır bulunacaktır” dedi.
 
Avrupa Parlamentosu’nun liberal kanadına mensup üyesi İtalya kökenli Fiorella Provera, AB Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle AP başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde, AKP ve insan hakları reformlarını konu edindi. 12 Haziran’da AKP’nin yüzde 50 oyla parlamentoda 326 sandalye kazandığını, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 1982 Anayasası’nı revize etme sözü verdiğini, ancak AKP’nin tek başına değişiklik için 4 sandalye eksiği bulunduğunu belirten Provera, “Bunun için parti anayasal reform üzerinde uzlaşmayı sağlamak için muhalefet partileriyle birlikte çalışmak zorunda” dedi.
 
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (Human Rights Watch) Türk hükümetine ifade ve örgütlenme özgürlüğü üzerindeki kısıtlamaların kaldırılması çağrısında bulunduğunu, özellikle kadınlar ve ülkenin Kürt nüfus alanında dikkat gösterilmesi gerektiğini belirttiğini hatırlatan İtalyan Vekil, “İnsan hakları örgütü aynı zamanda yeni anayasanın güçler ayrılığı; parlamentonun konumunun güçlendirilmesi; başkanın yetkilerinin sınırlandırılması, yargı bağımsızlığının sağlanması ve ordu üzerinde tam sivil denetiminin sağlanmasına dikkat çekti. HRW’den Kenneth Roth ‘Eğer Adalet ve Kalkınma Partisi Türkiye’nin bölgesel bir güç olması konusunda ciddiyse, haklar ve hukukun üstünlüğünde liderliğini göstermeye muhtaç’ dedi” hatırlatmasında bulundu.
 
Fiorello Provera, Erdoğan’ın 12 Haziran’dan sonra anayasa yapma sürecinin kapsayıcı olacağına, tüm siyasi partilerle istişarelerde bulunacağına, sivil toplum örgütleri ve akademik uzmanların buna dahil edileceğine dair söz verdiğini de anımsatarak, önergesinde şu sorulara yer verdi:
 
-Komisyon’un Türk hükümetini, yeni bir anayasada yukarıda sıralananları, kadınların, dini ve etnik grupların statüsünü özel ilgiyle, teminat altına almaya teşvik etmek için almaya hazırlandığı rol nedir?
 
-Komisyon Yüksek Temsilci / Başkan Yardımcısı Ashton ya da Üye Stefan Füle’nin Türk yetkililerle Türkiye’nin yeni anayasasını yakın bir gelecekte ele almaya hazırlandığını teyit edebilir mi?
 
Uzlaşma vurgusu
 
AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Stefan Füle ise Türkiye ile ilgili 2010 İlerleme Raporu’nda Komisyon’un, AB standartları ve AB katılım kriterleri doğrultusunda Türkiye’de demokrasinin daha fazla güçlendirilmesine sağlam temel oluşturacak yeni bir sivil anayasa ihtiyacının altını çizdiğini bildirdi. Füle, AB Komisyonu Başkanı Barroso ve Avrupa Konseyi Başkanı Van Rompuy’un, Başbakan Erdoğan’a 12 Haziran seçimlerinden sonra gönderdikleri kutlama mesajlarında “Gelecek dönemin, mümkün olan en geniş danışma ve diyalog ve uzlaşma ruhu içinde yeni bir anayasa çalışması dahil, ek reformlar için yeni fırsatlar sunacağına inanıyoruz” dediklerini hatırlattı.
 
Füle kendisinin de 12-13 Temmuz tarihlerinde gerçekleştirdiği Türkiye ziyaretinde aynı mesajı verdiğini belirtirken, “Komisyon Türkiye’de yeni bir anayasaya doğru yapılan çalışmaları yakından izlemeye devam edecek ve Türkiye’ye bu süreçte yardımcı olmaya hazır bulunacaktır” dedi.(ANF)
 

Etiketler: insan hakları, sivil anayasa
İstihdam