24/02/2016 | Yazar: Tayla Duman

LGBT’ler toplanıp cinsel kimliklerimizden dolayı kalbimizde yer alan hüzünleri, yaşadığımız sıkıntıları, aslında ne istediğimizi anonim olarak bir zarfa koysak ne olur dedik ve işe koyulduk.

Avuçlarımıza koyduğunuz hüzünler Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBT’ler toplanıp cinsel kimliklerimizden dolayı kalbimizde yer alan hüzünleri, yaşadığımız sıkıntıları, aslında ne istediğimizi anonim olarak bir zarfa koysak ne olur dedik ve işe koyulduk. Aynı zamanda sosyal medyadan katılmak isteyenler de oldu. Buyurun zarftan çıkan hikayeler ve gelen mesajlardan bazıları:

“Trans erkek olduğum için oyuna seçilmedim”

“Eğer bir eşcinselsen anlatacak çokça anın olduğu için hüzünle dolu bir sürü anıya sahibim. Bunlardan birisi okuldaki tiyatro gösterisiyle ilgili. Herkes katılmak istiyordu bana da eğlenceli gelmişti ve denemek istedim. Salona girer girmez her zamanki iğneleyici, yargılayıcı, meraklı bakışlarla karşılaştım. Aldırmadım en azından çalıştım. Hocaya katılmak istediğimi söyleyince ilk kabul etti, elemelere aldı. Daha sonra oradaki öğrenciler kendi aralarında konuşmaya başladılar trans erkek olduğum için kadın mı erkek mi olduğumu merak ediyorlardı içlerinden biri gelip ‘Kusura bakma ama kız mısın erkek misin anlayamadık.’ dedi. ‘Erkeğim’ deyince ‘Ama sesin kız gibi’ diye karşılık verdi. Hoca da gülüyordu buna. Sonrasında oyuna seçilmediğimi öğrendim sebebini öğrenmeye çalıştığımda ise ‘Cinsiyetin belirsiz seyirci öyle şeyleri beğenmez’ laflarıyla geri çevirdiler. Bağırdım çağırdım hoca ise ‘Allah sizi zaten yakmış git ve doğruyu bul. Bir erkekle beraber ol’ dedi. Daha sonra da içimde şevk kalmadı zaten.”

“Okulda herkes arkamdan konuşuyordu”

“Okuldakiler tarafından hoş karşılanmadığı için bunu saklıyordum ailem de kimseye söylememi istiyordu. Yanlış birine aşık oldum ve güvendim. İlk önce beni aldattı sonra nasıl olduysa sınıftakiler öğrendi. Bir sınav çıkışı okulun yanındaki kafeye gittik okulun çoğu ordaydı. Falanca adında çok yakın bir erkek arkadaşım var samimiyetimizden dolayı bizi sevgili sanıyorlardı. O gün orada sınıfımdaki bir kız bağırarak ‘Filanca ile Falanca çıkmıyor çünkü Filanca lezbiyen!’ dedi. Onca insanın bana bakması üzerine orayı terk edip eve gitmiştim. Hayatımın en berbat günüydü artık okulda sürekli birilerinin arkamdan konuştuğunu duyabiliyorum.”

“Üst sınıflarım beni sıkıştırıp ağır küfürler ettikleri oluyor. Çıkışlarda pis lezbiyen diye bağıranlar dahi olmuştu.”

“Birey olarak büyük sıkıntılara uğramadım ama bazı ağır olaylara tanık oldum. Arkamdan iki erkek laf attı ki bunlar herkesin başına gelen klasiklerden. Lezbiyenlik onlar tarafından tahrik edicilik içeriyor çoğu erkek buna seks amaçlı yaklaşıyor. Cinsellik objesi olarak görülüp ciddi tacizlere tanık oldum.”

“İki üniversite bitirdim hâlâ atanamadım”

“Ben trans bir bireyim. Lise sona kadar ailemle birlikte yaşadım Türk aile yapısına göre sevgiyle büyüyen bir çocuktum. Kendimi keşfettiğimde 5 yaşındaydım okul çağım platonik aşklarla geçti. Lisedeyken bir kıza açıldım ve bütün okulun gözünde sapık ilan edildim. Bu 1999-2000 yılları arasında yaşandı Malatya’da yaşıyorduk o zamanlar o şehir için kimsenin özgürlüğünü kısıtlamasa da istediğin gibi yaşamak zordur. 2002’de Niğde’ye taşındık oranın da pek farklı olduğu söylenemezdi. İki kız arkadaşım oldu zorluydu fakat güzel anılar bıraktı. Üniversiteyi kazandığımda ise özgürlük benim için başlamış oldu. 10 yıldır ailemden uzaktayım cinsel kimliğimi özgürce taşıyorum bu özgürlük için fedakârlıkta oluyor tâbi. İki üniversite bitirdim öğretmenim hâlâ atanamadım. Çalışma hayatım iğrenç çünkü tipimden dolayı istediğim işi yapamıyorum.”

“Ailem bana hasta muamelesi yaptı”

“Annem kız arkadaşımla mesajlarımı gördü telefonu elimden alıp beni eve hapsetmişti resmen hasta muamelesi yaptı beni psikoloğa götürdü dünyanın en iğrenç kızıymışım gibi davranıyordu benden utandığını söylüyordu o sıralar yaşamamam gerektiğini düşünüyordum. Hayatımda en üzücü olay bu olmuştur, tanımadığım insanlar tarafından dışlanmak bir tarafa insanın ailesi tarafından dışlanması çok acı. Bir eşcinsel olarak yaşadığım bu hayatı ailem tarafından dışlanarak geçireceğim için mutsuzum umutsuzum.”

“Hemcinslerim tahrik olurum diye benimle aşırı temastan kaçınıyorlar, yanlarımla üstlerini değiştirirken rahat edemediklerini söylüyorlar.”

“Uzun bir süredir sınıfta ‘top’tan farklı bir şekilde hitap eden olduğu söylenemez.”

“Yanlış bir kıza aşık oldum. Tavırlarından dolayı hissetmediğim acı kalmadı. Olsun, gülüşü çok güzel bir de onu bol bol güldürdüğünü düşün!”

“Başımdan geçen büyük bir olay yok. Zaten LGBT bireylerinin aile ve toplum içerisinde mutlaka sorun yaşamış olmaları öyle normal geliyor ki sanki bu bir çeşit kural, yaşanması çok doğalmış gibi. İnsanların bu kadar saygısız ve homofobik olmaları sıkıcı olmaya başladı.”

“Sevmek suça dönüştü”

“18 yaşındayım. Kendime lezbiyen diyemiyorum, heteroseksüel de ama biseksüel de değilim. Cinsel duygularım yok denecek kadar az. Hiç bir kadına cinsel duygu hissetmedim, bir erkeğe aşık olmadım. Yine de bazı kadınlara tapıyordum. Bu sene ilk defa kız arkadaşım oldu beni öptü ve bu konuları konuştu. Sevgili değildik o sadece hayatıma girdi ve bir anda her şeyim oldu. Sonrasında onun erkek arkadaşı oldu aslında heteroymuş, beni kullanmış. İnsanlara gidip o kız lezbiyen bana aşık gibi bir sürü şey söylemiş. Ardından herkes bana önyargılı yaklaşmaya başladı arkadaşlarımın tavrı değişti. Yani çok sevmek ve güvenmek suça dönüştü. Asıl sapkın düşünceleri olan onlar sevgiye boyut biçiyorlar.”

“Benimki klasik sıkıntılar. Bir de trans erkeklerin ameliyatsız döneminde alışveriş merkezlerinde hangi WC’ye gideceğini bilmemesi var. Sonuçta küçük bir şehirdeyseniz tanıdıklarınla, akrabalarınla karşılaşma olasılığın var.”

“Her şey olduk eşit olamadık”

“Toplum ahlakı her ahlaksızlığı benliğine nakşetmişken kirli bir renk olup bizim renklerimizi söndürme peşine düştüler. Homofobik oldular, dinci kesildiler, ahlak dediler ahlaksız yaptılar, ibne dediler ibne yaptılar bizi. Her şey olduk biz bir normal, eşitliği hak eden insanlar olamadık onların gözünde. Erkek adam oldular, taciz ettiler ‘Eh erkek adam yapar böyle hatalar’ dediler, kadınlarımıza, hayvanlara, öğrencilere tecavüz ettiler. Bu toplum bu ahlâksızlıkları görmüşken benim erkek olarak başka bir erkeğin elini tutmama ahlaksızlık diyemez.”

“Söylenecek cümle hepimizin insan olduğu ve eşit yaratıldığı bu dünyada cinsel yönelimi için insanları hor görmenin çok aşağılık bir hareket olduğudur. Dalga geçilip haksızlığa uğramak için yaratılmadık sevme şeklimiz farklı o kadar. Ben hiç renkleri, biçimi, boyutu farklı diye kavga eden çiçekler görmedim. Siz gördünüz mü?”


Etiketler: yaşam
nefret