06/03/2021 | Yazar: Kaos GL

Avukatlar, beş saattir 8 Mart eyleminin ardından gözaltına alınan LGBTİ+ aktivistleriyle görüşemiyor: “İşkenceyle gözaltına alınan müvekkillerimizle ve bizlerle dayanışmaya davet ediyoruz”

Avukatlar saatlerdir 8 Mart eyleminin ardından gözaltına alınan müvekkilleriyle görüştürülmüyor! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Polis İstanbul Kadıköy’deki 8 Mart mitinginde gün boyunca LGBTİ+ pankartları, trans ve gökkuşağı bayrakları ile şemsiyeleri alana almadı, Trans+ kortejine saldırdı, kortejdeki aktivistlerin kürsüdeki konuşmalarının ardından mikrofonu kapattırdı, eylemin ardından trans kadınları takip edip bindikleri taksiden indirerek gözaltına aldı, gözaltına tepki gösterenleri de gözaltına aldı.

Gözaltına alınan 9 kişi önce Kadıköy İskele Polis Amirliği’ne götürüldü. Sağlık kontrollerinin ardından bu sefer İstanbul Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Gözaltına alınan COVID-19 testlerinin yapılması “unutulduğu” için tekrar hastaneye ve ardından yine Vatan Emniyet Müdürlüğü’ne getirildi.

Gözaltına alınan dokuz kişinin avukatları akşam 20.00’den beri Vatan Emniyet Müdürlüğü önünde müvekkilleriyle görüşmeyi bekliyor. Avukatlar 7 Aralık gecesi 1.50’de emniyet önünden açıklama yaparak yaşananları şöyle anlattı:

“Müvekkillerimiz Kadıköy’deki kadın eylemi olaysız bir şekilde dağıldıktan sonra taksiye binip evlerine gitmeye çalışırlarken polis tarafından durduruldular ve gözaltına alınmaya çalıştılar. Gözaltı işlemi yapılırken çevrede bulunan diğer insanlar da gözaltına alındı. Sekiz, sekiz buçuktan beri Vatan Emniyet’teyiz. Halihazırda polis bizi hâlâ müvekkillerimizle görüştürmüyor. İşkence ve insanlık dışı muameleyle gözaltına alındılar aynı zamanda. O yüzden sağlıkları konusunda tedirginiz. Herhangi bir bilgi alamıyoruz. Dosya da tarafımızca talep edilmesine rağmen incelememize bir şekilde engel olunuyor. Vatan Emniyet’te güvenlik şube tarafından zorluk çıkartılıyor. Müvekkillerimizin can sağlığından endişe duyuyoruz ve tedirginiz. Herkesi, tüm meslektaşlarımızı ve tüm kamuoyunu kadın eyleminde işkenceyle gözaltına alınan müvekkillerimizle ve bizlerle dayanışmaya davet ediyoruz.”


Etiketler: insan hakları, kadın, nefret suçları
İstihdam