24/08/2017 | Yazar: Yıldız Tar

Avustralya’da evlilik eşitliği ülke genelinde oylanacak. Ancak oylamanın fikir vermek dışında hiçbir bağlayıcılığı yok.

Avustralya’da bir tuhaf evlilik eşitliği oylaması Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Avustralya’da evlilik eşitliği ülke genelinde oylanacak. Ancak oylamanın fikir vermek dışında hiçbir bağlayıcılığı yok. Başbakan Turnbull’un evlilik eşitliğini parlamento dışında tutma hamlesi tartışma yaratıyor. Tartışmaları ve yaşananları okurlarımız için derledik.

Foto: Peter Parks, AFP

Komşu ülke Yeni Zellanda’da parlamentonun evlilik eşitliğini herhangi bir tartışma olmadan geçirmesinden dört yıl sonra Avustralya’da evlilik eşitliği parlamento yerine halk oylamasına sunulmak isteniyor.

Referandum değil, halk oylaması değil peki ne?

Başbakan Malcolm Turnbull, evlilik eşitliğini parlamentoda oylamayı reddetti. Bunun yerine ülke genelinde bir oylamaya gitmek istiyor. Ancak Turnbull’un yapmaya çalıştığı bir referandum da değil. Eylül sonunda yapılması planlanan oylama bir referandumdan ziyade danışma amaçlı anket niteliği taşıyor.

Yapılacak oylama genel seçim kurallarına bağlı olmayacak ve veri analizi yapan bir kuruluş olan Avustralya İstatistik Ofisi tarafından yönetilecek. Oy kabinleri olmayacak, ülkenin zorunlu seçim kanunları işlemeyecek. Oylamanın herhangi bir bağlayıcılığı da bulunmuyor.

Turnbull’un bu planına karşı dava açıldı. Yargıtay, LGBT hak savunucularının oylamanın yasadışı olduğu ve hükümetin yetkisini aştığına dair taleplerini görüşecek. Hak savunucuları, böylesi bir oylamaya gitmek için parlamento onayı gerektiğini söylüyor.

Başbakan Turnbull

Turnbull neden böyle bir oylamaya gerek duyuyor?

2015 yılından beri Başbakan olan Turnbull, Liberal Parti içerisindeki tartışmalar neticesinde eski başbakan Tony Abbott’u devirerek başbakan oldu. Ülke Milliyetçi Parti’nin de yer aldığı bir koalisyon tarafından yönetiliyor ve evlilik eşitliği koalisyon üyeleri arasında ciddi kırılmalara yol açan bir konu.

Milliyetçiler ve Liberal Parti içerisinde güçlü bir konuma sahip sağ kanat evlilik eşitliğine karşı. Öte yandan Liberal Parti’nin merkezi kanadı ve gençler çoğunlukla evlilik eşitliğini destekliyor.

Başbakan Turnbull koalisyon içerisindeki bu ayrılığı parlamento oylaması yerine tarihte pek rastlanmamış bir oylama ile çözmeye çalışıyor. Partisinin sağ kanadı da Turnbull’u eğer evlilik eşitliği geçerse liderliğine karşı harekete geçecekleri ile tehdit ediyor. Turnbull da parlamentoda yapılacak bir açık tartışma da kendi liderliği de hedef alınabileceği ya da kendisine dönük bir kampanya olabileceği fikriyle ülke genelinde anket oylamasını dayatıyor.

Thor da eşit evliliği savunuyor!

Avengers da Avustralya’daki evlilik eşitliği tartışmalarına katıldı! Thor’u canlandıran oyuncu Chris Hemsworth, “Evlilik eşitliği için oy kullanın” çağrısı yaptı.

LGBTİ aktivistlerinin seçimlere ilişkin “Evet” kampanyasına destek de büyüyor. Avustralyalı oyuncu Chris Hemsworth, “Sevgili açık fikirli, özgür düşünceye inanan, yaşamı seven Avustralyalılar, evlilik aşk ve bağlılıkla alakalıdır. Eşit yurttaşlık temelindeki bir ülkede herkes için olmalıdır. Evlilik eşitliği için oy kullanın” dedi.

Homofobik kampanyalar yalan üretiyor

Bütün bu tartışmalar yaşanırken, homofobik gruplar da boş durmuyor. Geçtiğimiz günlerde ülke eşcinselliği bir “ölüm laneti” olarak tanımlayan ve eşcinsel ebeveynlere sahip çocukların yüzde 92’sinin istismar mağduru olduğu yalanını savunan afişler ile sarsıldı.

İngilizce ve Mandarin dilinde “İbneleri durdurun” başlıklı afişler ülke genelinde eşitlik yanlılarının tepkisini topladı. Ülkedeki hak savunucuları, Turnbull’un evlilik eşitliği tartışmasını bir insan hakkı olarak görmek yerine popülizmine feda etmesinin sonucunda bu tarz karalama afişlerinin yaygınlaşmasından korkuyor.

*Bu haberde Pinknews, Guardian ve Australian.com’dan faydalandık.


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam