23/07/2018 | Yazar: Yıldız Tar

“Müvekkillerim eğer ki haklarında sınırdışı kararı verilir ve Azerbaycan’a gönderilirlerse tutuklanmaktan ve hayatlarından endişeli”

“Azerbaycan’a gönderilirlerse tutuklanabilirler, hayati tehlike var” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İstanbul Kartaltepe Polis Merkezi’nde tutulan Azerbaycanlı LGBTİ+’lar hakkında dosya hazırlandı. Av. Yamar, “Müvekkillerim eğer ki haklarında sınırdışı kararı verilir ve Azerbaycan’a gönderilirlerse tutuklanmaktan ve hayatlarından endişeli” diyor.

Azerbaycanlı iki trans kadın ve bir eşcinsel erkek bugün itibariyle altı gündür İstanbul Kartaltepe Polis Merkezi’nde tutuluyor.

Altı gün önce “ihbar üzerine” eve gelen polis, evdeki dört kişiyi gözaltına aldı. Azerbaycanlı trans kadın R.’nin yaşadığı eve kefil olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı arkadaşı ifadesinin ardından serbest bırakılırken; evdeki üç Azerbaycan vatandaşı kişi Kartaltepe Polis Merkezi’nde tutuluyor. Evde bir kişinin seks işçiliği yaptığı iddiasıyla gözaltına alınan üç Azerbaycan vatandaşı da “şüpheli” sıfatıyla değil, “tanık” sıfatıyla gözetim altındaydı.

Yaşananlar hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Dosya hazırlandı, Göç İdaresi’ne yazı gönderilecek

KaosGL.org’un haberi ve ardından sosyal medyada #KartaltepeyeSesVer hastag eyleminin ardından gözaltındaki LGBTİ+’lar hakkında dosya hazırlandı. Av. Ferdi Yamar’ın verdiği bilgiye göre “tanık” sıfatıyla gözaltında tutulan üç kişi hakkında dosyada “fuhuş yapıldığı tespit edilmiştir” yazıyor. Yamar, müvekkilleri ile tekrar görüştükten sonra KaosGL.org’a şöyle dedi:

“Ortada en ufak bir somut delil olmadığı halde hepsi için ‘fuhuş yapıldığı tespit edilmiştir’ yazıyor. Göç İdaresi Müdürlüğü’ne yazı yazılması için uzunca süre bekletildik. Bugün evrakların Göç İdares Müdürlüğü’ne iletilmesini bekliyoruz. Müvekkillerim eğer ki haklarında sınırdışı kararı verilir ve Azerbaycan’a gönderilirlerse tutuklanmaktan ve hayatlarından endişeli.”

Azerbaycan’da işkenceye maruz kalmışlardı

Azerbaycan’da polis 2017 Eylül ayında “eşcinsel ya da trans olduğundan şüphelendiği” kişilere dönük gözaltı operasyonu başlattı. Operasyonda çok sayıda kişi işkenceye maruz kaldı. Ülkeyi terk etmek zorunda kaldı. 

R.’nin arkadaşlarından ismini vermek istemeyen bir kişinin aktardıklarına göre; R. İstanbul’da yaşarken geçtiğimiz yıl Azerbaycan’a aile ziyaretine gittiği sırada Bakü’de gözaltına alınmıştı. İstanbul’da R. ile birlikte gözaltına alınan trans kadın arkadaşı O. da Azerbaycan’da gözaltına alınan ve işkenceye maruz kalan kişilerden birisiydi. Eğer sınırdışı edilirlerse Azerbaycan’da tekrar gözaltına alınmak ve işkenceye maruz kalmaktan korkuyorlar.

İlgili haberler:

Azerbaycanlı iki trans kadın ve gey keyfî gözaltında!

Azerbaycan’da polisten LGBTİ’lere gözaltı ve işkence!

Azerbaycan’dan: ‘Saçım kesildi, bilincimi kaybedene kadar dövüldüm’


Etiketler: insan hakları, mülteci
nefret