18/01/2021 | Yazar: Yıldız Tar

Adalet Bakanlığı, Diyanet’in LGBTİ+’ları ve HIV’le yaşayanları hedef alan ayrımcı hutbesini eleştiren Ankara ve İstanbul Barosu yöneticilerine soruşturma açılması için izin verdi.

Bakanlık, Ankara ve İstanbul Barosu yöneticilerine soruşturma izni verdi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Dünya ve Türkiye COVID-19 salgını ile mücadele ederken; 24 Nisan 2020’de, Diyanet İşleri Başkanlığı merkezi Cuma hutbesinde LGBTİ+’lar ve HIV’le yaşayanları hedef gösterdi. Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, “Ramazan: Sabır ve İrade Eğitimi” başlıklı hutbesinde ayrımcılık yaptı.

Diyanet’in bu nefret hutbesi Ramazan ayının ilk gününe denk geliyordu. 2019 yılında Onur Haftası’nın ardından LGBTİ+’ları hedef gösteren Diyanet bu sefer şöyle dedi:

“Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüzbinlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın İslamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim.”

Erbaş, koronavirüs salgınından da eşcinselleri sorumlu tuttu.

Diyanet’in bu nefret hutbesine tepkiler de gecikmedi. Ülkenin dört bir yanından insan hakları örgütleri, sivil toplum örgütleri, barolar, sendikalar, meslek örgütleri ve siyasi parti temsilcileri Diyanet’in hutbesini kınadı.

TIKLAYIN - Diyanet’in hutbesinin ardından neler oldu?

Ankara Barosu ve İstanbul Barosu da ayrımcılığı kınayan kurumlar arasındaydı. Ayrımcılığa karşı insan haklarını savunan iki baronun yöneticilerinin soruşturulması için Adalet Bakanlığı izin verdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Ankara Barosu yönetim kurulu üyeleri hakkında suç duyurusu üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı da inceleme başlattı. İnceleme kapsamında Ankara Barosu'nun 11 yöneticisinden yazılı savunma istendi. Baro yönetimi de ortak şekilde hazırlanan savunmayı savcılığa gönderdi. Savcılık, yazılı beyanların sunulmasının ardından dosyayı soruşturma izni için, Adalet Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlık, yapılan incelemenin ardından savcılığa, açıklama nedeniyle Ankara Barosu yönetim kurulu üyeleri hakkında soruşturma izni verdi.

Soruşturma izni verilmesi ardından savcılık, açıklamada imzası bulunan aralarında Ankara Barosu Başkanı Avukat Erinç Sağkan'ın da bulunduğu 11 Baro yöneticisini ifadeye çağıracak. İfadelerin alınmasının ardından dava açılıp açılmayacağına karar verilecek.

Öte yandan, Adalet Bakanlığı İstanbul Barosu Başkanı, Genel Sekreteri ile İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi başkan, başkan yardımcısı ve genel sekreteri hakkında da soruşturma için izin verdi. Soruşturma izni için; İstanbul Barosu İnsan Hakları Merkezi’nin Diyanet’in hutbesi ile Ali Erbaş’ın kamu görevlisi olma sıfatını ve eşit davranma yükümlülüğünü ihlal ettiğini belirten açıklamasını gerekçe gösterdi.

Diyanet’e suç duyurusu ise sonuçsuz kaldı

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi ise, nefret hutbesinin ardından Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulundu. İHD Ankara, ““Nefret suçlarını, ayrımcılığı, toplumsal cinsiyet eşitsizliğini önlemek devletin görevidir. Açıkça suç işleyen Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş hakkında suç duyurusunda bulunuyor ve Diyanet İşleri Başkanlığı görevinden alınarak hakkında soruşturma başlatılması için gerekli tüm kurumları görevini yapmaya çağırıyoruz” dedi.

Suç duyurusunu inceleyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmaya yer olmadığına karar verdi. Başsavcılık, “ihbar ve şikâyetin konusunun fiilin suç oluşturmadığının, herhangi bir araştırma yapılmasını gerektirmeksizin açıkça anlaşılması ve şikâyetin soyut ile genel nitelikte olması nedeniyle soruşturma yapılmasına yer olmadığına” hükmetti.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları
İstihdam