19/06/2023 | Yazar: Kaos GL

Gaia Dergi’den Gamzegül Kızılcık’ın Kaos GL’ye dayanışma mesajı

“Bana her gün Pride, Gaia'ya her ay Onur ayı” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Onur Ayı’nın gelmesiyle birlikte LGBTİ+ etkinliklerine yasaklar, polis saldırısı ve gözaltılar başladı. KaosGL.org olarak, hak mücadelesinde yer alan kişi ve kurumlara Onur Ayı’nda LGBTİ+’larla dayanışma çağrısı yaptık. Çağrımıza kulak verenlerin mesajlarını paylaşıyoruz…

Gaia Dergi’den Gamzegül Kızılcık

Renklere düşman, içi kinle dolu, sevgisiz insanların yönettiği bir ülkede yaşıyoruz. Ötekiliğin katmalarca çoğaldığı ve yobaz bir kaosun içinde hayatta kalma mücadelesi verdiğimiz bu yıllar da bir türlü bitmek bilmedi. Bu açıdan bakınca ortaya umutsuz bir tablo çıkıyor gibi görünebilir. Öte yandan birileri renklere düşman olunca öbür tarafta renklerin dostları daha belirgin hale geliyor. Bu kaosun içinde kocaman bir gökkuşağı var, sonsuz renkten oluşan, hepimizi gerçekten kucaklayan... Asla yalnız değilim, asla yalnız yürümeyeceğim, biliyorum ki kirpiğim yere düşse buraları ayağa kaldıracak binlerce dostum var, tanışmadığım henüz kucaklaşmadığım. Bu yoğun duyguya sahibim. Ve bu sahiplik bana inanılmaz bir özgüven veriyor.

Savaşın bile bir raconu ve onuru olurmuş ya hani, bizim yobazımızın onuru da yok raconu da. Varsa yoksa rant, kin, şiddet, istismar! Binlerce yıl önce kazanılmış haklarımızı fısıltıyla konuşuyoruz. Çoluk çocuk, genç yaşlı, cinsiyetli cinsiyetsiz fark etmeksizin arkamızı kolluyoruz. Her an başımıza bir şey gelebilir ve kusurlu sayılabiliriz, katilimiz veya istismarcımız iyi halden serbest bırakılabilir. Tüm baskı, tehdit ve sansüre ek olarak korkunç bir de otosansürümüz var. İçimize daral geldi, gerçekten putkamız şişti. Gülücükler saçarak anlatabileceğimiz güzellikleri; belki nazar değmesin belki de biri görmesin de başımız derde girmesin diye pek de ortalıkta yaşayamıyoruz. Evet bunlar oldukça gergin süreçler. Ama biz alışkınız Türkiye'de yaşayanlar olarak. Biz zor koşullarda, bizi sevmeyen insanlarla yaşamaya uyumlandık. Bir gün fıs fıs değil haykırarak açıklayabileceğiz içimizdeki tüm güzellikleri. O gün hayat bizim için tüm medeni ülkelerde yaşayanlara göre daha da kolay olacak. Biz neler yaşadık çünkü. Biz nelere alıştık. Biz ne kulaçlar attık o dram denizinde. Bunlar avunma cümlelerim. Hayat yaşanmaz hale geldiğinde her şeyin ne kadar kötü olduğunu düşünüp iyice bunalmaktansa kendimce ikna olduğum önemli noktalar.

Ben Gaia Dergi kurucu ortağı ve yazı işleri sorumlusuyum. Gaia Dergi'nin kurulduğu 2014 yılından beri, belki de Türkiye'nin en sevgisiz zamanlarını ilgiyle ve aklıma mukayet olma sorumluluğuyla takip ediyorum. Tazecik bir genç kadınken, umutları olan bir gazeteciyken dostlarımızın ölümünü izledim. Arkadaşlarımız hapse girdi, tutuklandı, işsiz bırakıldı, yoksulluğa terk edildi. Bu yıllar içinde hem tazeliğimi hem de çoğu idealimi kaybettim belki ama içimde 2014'ten bugüne büyüyerek yer edinen bir umut var. Lafın gelişi değil gerçekten kocaman bir umut. Ve bu umudu renklerden umutlu başka birini görünce daha iyi hissediyorum, daha çok güçleniyorum. Varız, buradayız, burada olacağız!

Bana her gün pride, Gaia'ya her ay Onur ayı. Her gün uyandığımda teşekkür ediyorum kendime: İyi ki varım, iyi ki rengarengim, iyi ki renklerle kafayı bozmuş bir manyak, potansiyel bir istismar suçlusu veya katil değilim. Bunu her fırsatta yapıyorum. Bazen başkaları duyuyor ve bana katılıyorlar. Onların içindeki umutla benimki buluşup biraz daha büyüyor. Her biraraya geldiğimizde daha da büyüyen bir umudumuz var. Onlarınsa nefretten başka hiçbir şeyleri yok. Renklerle kavgayı tabii ki nefretin askerleri kaybedecek. Hayatın olağan akışını bozan biz değiliz, tam olarak onlar. Ve onlar yok olmaya mahkumlar lubunya. Seçimler kazanılır kaybedilir, belediyeler elden gider veya yeniden sahiplenilir, işler değişir, sevgililer değişir, hava durumu anormaldir belki ama düzelir. Ama bazı şeyler nettir. Bunlardan biri de renklerin/gökkuşağının/aşkın engellenemeyeceğidir.

İster masaya çıkıp tepinsinler, ister hepimizi fişlesinler. Aşk aşktır gerisi teferruattır. Deliye de dönseler, Türkiye'yi bir hapishaneye çevirip hepimizi de içine kilitleseler bizim renklerimizi solduramazlar. Bu pride değilse bir dahakine, o da olmadı sonrakine ama bir gün mutlaka.

O güzel gün gelene kadar yanındayım lubunya. Tüm varlığımla varlığın ve onurun için mücadelende yoldaşım sana.

Onur ayı kutlu olsun!

TIKLAYIN - Genç Düşünce Enstitüsü: Eşitlik için birlikteyiz!

TIKLAYIN - “LGBTİ+’ların karşı karşıya kaldığı eşitsizliklerin görünür olması için tüm özgür medya kuruluşlarını sorumluluk almaya davet ediyorum”

TIKLAYIN - İHD Ankara Kadın Komisyonu: Aşk, özgürlüğün ta kendisidir!

TIKLAYIN - Sivil Alan Araştırmaları Derneği: Nefrete inat kampüsteyiz aşkım!

TIKLAYIN - Pozitif-iz: Onur Ayı kutlu olsun!

TIKLAYIN - Judith Butler, Queer Sohbetler’e katıldı: İhtiyacımız ittifakların genişletilmesi

TIKLAYIN - 154 gazeteci: Daha fazla LGBTİ+’lara şiddet ve yasak haberi yazmak istemiyoruz!

TIKLAYIN - “LGBTİ+’ların eşitlik mücadelelerine destek vermek ve hep birlikte yürümek buradan tek çıkış yolumuz”

TIKLAYIN - “Cinsiyet ve cinsel yönelim temelli ayrımcılık, siyasal katılımı engeller ve bu engellemelere karşı durmalıyız”

TIKLAYIN - “Kalemimizi LGBTİ+’ların kazanılmış hakları için oynatmaya devam edeceğiz”

TIKLAYIN - “Yaşasın Onur Ayı özgürlük ruhu!”

TIKLAYIN - “İki gözümüzün çiçeği Onur Ayımız kutlu olsun!”

TIKLAYIN - “Onur ayı yasaklanamaz”

TIKLAYIN - “Şiddete karşı birlikte direnmeye devam edeceğiz”

TIKLAYIN - “Arzularımız, aşklarımız onurumuzdur”

TIKLAYIN - “Yeryüzünün aşkın yüzü olmasına gerek yok, öpücüklerimiz yeter!”

TIKLAYIN - “Dayanışmamız yasaklarınızdan daha güçlü”

TIKLAYIN - “Var olma mücadelesinde birlikteyiz”

TIKLAYIN - “İşçi sınıfının kurtuluşu ile LGBTİ+’ların kurtuluşu ortaktır”

TIKLAYIN - “Buradayız, birlikteyiz, gitmiyoruz!”

TIKLAYIN - “Onur Ayı’nı engelleyemezsiniz”

TIKLAYIN - “LGBTİ+ ebeveynlerini çocuklarına destek olmaya davet ediyoruz”


Etiketler: medya, ekoloji, dayanışma mesajı
İstihdam