15/08/2023 | Yazar: Kaos GL

Hizbullah tarafından desteklenen Lübnan Kültür Bakanı “eşcinselliği teşvik ettiği” iddiasıyla “Barbie” filminin gösterimini yasakladı. Lübnan’ın ardından Kuveyt’te de yasak “kamu ahlakını ve toplumsal gelenekleri koruma” iddiasıyla geldi.

“Barbie” gösterimi Lübnan ve Kuveyt’te yasaklandı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Lübnan Kültür Bakanı geçtiğimiz hafta Greta Gerwig’in yönettiği, Gerwig ve Noah Baumbach’ın senaristliğini üstlendiği “Barbie” filminin sinemalarda gösterimini “eşcinselliği ve cinsel dönüşümü teşvik ettiği” ve “inanç ve ahlak değerlerle çeliştiği” iddiasıyla yasakladı.

TIKLAYIN - LGBT karşıtı söylem, Lübnan’da temel hakları baltalıyor

Yakın tarihli bir konuşmasında eşcinsellerin varlığının “topluma bir tehdit” olduğunu iddia eden Lübnan’daki bir Hizbullah lideri tarafından desteklenen Kültür Bakanı Mohammed Mortada’nın ardından İçişleri Bakanı Bassam Mawlawi de bakanlığa bağlı çalışan ve sansür kararlarından sorumlu olan Lübnan Güvenlik Güçleri’nden filmi incelemesini ve “tavsiye vermesini” istedi.

Lübnan’da 2005 yılında aracına bomba konularak suikast düzenlenmesi sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Samir Kassir’in ardından kurulan Samir Kassir Vakfı’nın yönetici direktörü Ayman Mhanna, yasak kararıyla ilgili Reuters’a konuştu. Mhanna, Kültür Bakanı Mortada’nın filmi yasaklamasının yükselen bağnazlık dalgasının sonuçlarından biri olduğunu; LGBT kişilere nefretle odaklanan Hizbullah, Hıristiyan aşırı sağcılar ve üst düzey dini liderlerin bir arada yürüttüğü büyük bir kampanyanın parçası olduğunu söyledi.

Lübnan’ın ardından filmin gösterimi Kuveyt’te de “kamu ahlakını ve toplumsal gelenekleri koruma” iddiasıyla yasaklandı. 


Etiketler: kültür sanat, dünyadan
İstihdam