05/07/2011 | Yazar: Kaos GL

"İrfan Sancı yalnızca yayıncılık yaptığı için davalarla bezdirilmek istenmektedir. Türkiye’de yayımlama koşullarının yeniden kötüye gittiği böyle bir dönemde, bu uygulamaları derhal durdurmak ve İrfan Sancı’yı ‘rahat bırakmak’ zorunludur.’

Başbakanlık’ın Edebi Bulmadığı Kitap Yargılanıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulunun verdiği rapora dayandırılarak William Burroughsun yazdığı ve Süha Sertabiboğlu tarafından Türkçe’ye çevrilen Yumuşak Makine adlı kitabın ilk duruşması yarın saat 09:30da Sultanahmet Adliyesi 2. Asliye Ceza duruşma salonunda görülecek.
 
Dava öncesi iki ilgili uluslararası kurum IPA (International Publishers Association / Uluslararası Yayıncılar Birliği) ve CEATL (European Council of Literary Translators Assocations / Edebiyat Çevirmenleri Birliği Avrupa Konseyi) yayıncılar ve çevirmenleri ile dayanışmalarını göstererek, yetkilileri uyardı.

IPA Sancı
’nın derhal beraatını istiyor
"IPA, yayıncı İrfan Sancı ve Yumuşak Makine’nin çevirmenine yöneltilen müstehcenlik suçlamalarının Avrupa İnsan Hakları Anlaşması’nın 10. Maddesini bir kez daha ihlal edeceğini düşünüyor. Tıpkı geçen yılki gibi Başbakanlık Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu Burroughs’un eserinin edebi olmadığına karar vermiş! Bu idari kurul tarafından uygulanan yöntem ve alınan karar, demokratik olmayan, zamanının gerisinde ve modern ve açık toplumlara layık olmayan bir yöntem ve karardır. Sancı yalnızca yayıncılık yaptığı için davalarla bezdirilmek istenmektedir. Türkiyede yayımlama koşullarının yeniden kötüye gittiği böyle bir dönemde, bu uygulamaları derhal durdurmak ve İrfan Sancı’yı rahat bırakmakzorunludur.
 
CEATL (European Council of Literary Translators Assocations / Edebiyat Çevirmenleri Birliği Avrupa Konseyi) ise Kültür ve Adalet Bakanlıklarına hitaben bir mektup yayınladı:
"26 Avrupa ülkesinden 32 kitap çevirmenleri derneğini temsil eden uluslararası bir kuruluş olan CEATL adına, bu meseleyle ilgili derin endişelerimi ifade etmek isterim. Bizim açımızdan, yetişkin romanlarına çocuklar için zararlı olduğu gerekçesiyle dava açmak doğrudan ifade özgürlüğüyle ilgili bir konudur: Bu romanların çocuklara hitap etmediği oldukça açıktır çünkü çocuk kitapları adı altında yayımlanmamakta ve okuyucuya da bu şekilde tanıtılmamaktadırlar. " 

Etiketler: insan hakları
İstihdam