29/09/2014 | Yazar: Kaos GL

Sırbistan’ın başkenti Belgrad, dün 3 yıllık aranın ardından yüksek güvenlik önlemleri arasında Onur Yürüyüşü’ne ev sahipliği yaptı.

Belgrad 3 yıllık aranın ardından Pride’a kavuştu Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı
Sırbistan’ın başkenti Belgrad, dün 3 yıllık aranın ardından yüksek güvenlik önlemleri arasında Onur Yürüyüşü’ne ev sahipliği yaptı.
 
Belediye Başkanı da Pride’da yerini aldı
 
Avrupa Birliği’ne aday ülkede, LGBTİ (lezbiyen, gey, biseksüel, trans, interseks) haklarını savunanlar şehir merkezinden Parlamento’ya yürüdü. Yürüyüşün bitiş noktasında çeşitli Avrupa ülkelerinden büyükelçiler kalabalığa seslendi.
 
Belgrad Belediye Başkanı Sinisa Mali / Fotoğraf: Zelimir Bojovic
 
Belgrad Belediye Başkanı Sinisa Mali de yürüyüşte yer aldı ve “Belgrad açık bir şehir. Herkese açık ve buradaki herkes eşit,” ifadelerinde bulundu. Sırp Liberal Demokrat Partisi lideri Cedomir Jovanovic’in katıldığı Belgrad Pride’a Başbakan Aleksandar Vucic programı olduğu gerekçesiyle katılmadı.   
 
Sağcı grupların saldırılarına karşı 7 bin polis
 
Yürüyüş sırasında homofobik ve transfobik saldırıları önlemek amacıyla 7 bin polis görev aldı. Yürüyüşe katılanların güvenliğinin sağlanması için zırhlı araçlar ile bir polis helikopteri kullanıldı.
 
Fotoğraf: Zelimir Bojovic
 
Yürüyüş 2009, 2011, 2012 ve 2013 yıllarında, polisin göstericileri sağcı grupların saldırılarından koruyamayacağı gerekçesiyle ertelenmişti. Ancak geçen yılki yürüyüş, yasağa rağmen yüzlerce kişinin bir araya gelmesiyle gece yapılmıştı.
 

2010 yılındaki yürüyüş ise, aşırı sağcı grubun taşlı ve molotof kokteylli saldırısıyla karşılaşmıştı. Grupla polis arasında çıkan çatışmada 120’den fazla kişi yaralanmış, 188 kişi de gözaltına alınmıştı.  


Etiketler: yaşam, dünyadan
İstihdam