31/05/2018 | Yazar: Kaos GL

ABD’de LGBTİ hakları konusunda en yüksek puana sahip Kaliforniya eyaleti.

Benim Belediyem: Kaliforniya Eyaleti Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

LGBTİ+ haklarını destekleyen yerel yönetimlerde bugün: ABD’de LGBTİ hakları konusunda en yüksek puana sahip Kaliforniya eyaleti.

Human Rights Campaign’in (İnsan Hakları Kampanyası Vakfı) Amerika Birleşik Devletleri (ABD) çapında ayrımcılık karşıtı yasalar, işveren olarak belediye, belediye hizmetleri, yasaların uygulanması ve LGBTİ eşitliği bağlamında kamuoyu üzerinde belediyenin önderlik rolü üzerinden beş farklı kategoride yürüttüğü değerlendirmelerde, Kaliforniya eyaleti tüm kentleriyle en olumlu skora sahip eyalet oldu.

Özellikle Los Angeles, San Diego, Batı Holywood, San Francisco,Long Beach ve San Jose kentleri tüm kategorilerde en yüksek derecelendirmeleri alarak 100 skoruna erişti.

Ülkede bu skora yalnızca Arizona Eyaleti’nin Tuscon, Florida Eyaleti’nin Orlando, Georgia Eyaleti’nin Atlanta, Indiana Eyaleti’nin Bloomington, Iowa’nın Cedar Rapids, Massachusetts’in Cambridge ve Boston, Michigan Eyaleti’nin Ann Arbor, New Jersey Eyaleti’nin Jersey City, Rhode Island Eyaleti’nin Providence, Ohio Eyaleti’nin Cincinnati, Texas Eyaleti’nin Austin, Washington Eyaleti’nin Olympia kentleri erişmiş erişebildi.

Kaliforniya Eyaleti’nde evlilik eşitliği, evlatlık edinme süreçleri gibi yasal düzenlemelerin yanı sıra sağlık hizmetleri, eğitim hizmetleri, sıhhat birimleri, emeklilik ve yaşlılık bakımları ve bakımevleri, istihdam projeleri, hukuki danışmanlık hizmetleri, kültürel yeterlilik hizmetleri sunuluyor.

Eşcinsel ilişkinin 1976’dan beri yasal olduğu eyalette, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ya da ifadesi temelli ayrımcılığa karşı koruma yasa ve düzenlemeleri 2003’ten beri yürürlükte.

Eyalet okullarında LGBTİ toplumunun tarihinin de öğretilmesi zorunlu. Translar istedikleri tuvaletleri kullanabiliyor ve cinsiyet kimliklerine göre istedikleri sporu yapabiliyor.

LGBTİ’leri hedef alan istihdamda ve barınmada ayrımcılığa karşı yasal düzenlemelerin de olduğu eyalette; cinsel yönelim, cinsiyet kimliği veya ifadesi temelli nefret suçlarına karşı mevzuat yer alıyor.

Yazı dizisindeki diğer metinler:

“Daha eşit bir kent için ısrarcıyız”

Ayrımcılıkla mücadelede ulusal mevzuat yetersizse söz yerelde

“Benim Belediyem” yazı dizisi başlıyor!

13 adımda yerel yönetimler ayrımcılıkla mücadele için ne yapmalı?

İzmir’de Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetim Konferansı

Uluslararası Cinsiyet Eşitliği ve Yerel Yönetim Konferansı başladı

“Temas etmediğiniz sürece yaşanan ayrımcılığı fark edemezsiniz”

“Eşitlik için yerel yönetimlere toplumsal baskı önemli”

Politika geliştirme ve uygulamada LGBTİ hakları

Benim Belediyem: Kopenhag

Benim Belediyem: Brighton ve Hove

Benim Belediyem: Berlin

Benim Belediyem: Brüksel

*Bu içerik Siyah Pembe Üçgen ve Kaos GL’nin yürüttüğü, Avrupa Birliği’nin desteklediği “Türkiye Belediyelerinde LGBTİ Eşitlik Politikalarını Güçlendirme Projesi” kapsamında yayınlanmıştır. Bu, içeriğin Avrupa Birliği’nin resmi görüşünü yansıttığı anlamına gelmemektedir.

 


Etiketler: insan hakları, kent hakkı
İstihdam