25/01/2017 | Yazar: Kaos GL
Ceza Yasası’nı LGBTİ bireyler için eşitlikçi hale getiren Kıbrıs’ta, nefret de değişecek.

Ceza Yasası’nı LGBTİ bireyler için eşitlikçi hale getiren Kıbrıs’ta, nefret de değişecek.
Kuir Kıbrıs’ın #27ocakda #nedeğişdi sosyal medya kampanyası "Nefret da değişir" adlı panel ile sona eriyor. Ceza Yasası'nın toplumsal cinsiyet eşitlikçi bir şekilde değiştirilmesinin 3. yıldönümü kapsamında başlatılan kampanya, Kıbrıslı LGBTİ’lerin yasalarda yer alan eşitlik maddelerine rağmen karşılaştığı ayrımcılığa dikkat çekmek için hazırlanmıştı.
Ceza Yasası’nın LGBTİ’ler lehine değişmesinin ardından üç yıl geçmesine rağmen, toplumda LGBTİ’lerin karşılaştıkları nefret söylemi ortadan kalkmadı. Kuir Kıbrıs “Nefret de değişir” paneli ile yasalar önünde sağlanan eşitliğin, yaşamlarımızda da sağlanması gerektiğini vurgulayacak.
Ceza Yasası eşitlikçi ancak toplumsal önyargı kırılmış değil
Ceza Yasasının yıl dönümü gerekçesiyle Kuir Kıbrıs Derneği Yüksek Kamu Denetçisi Emine Dizdarlı’yı ziyaret etti. Bu ziyaret kapsamında Kuir Kıbrıs aktivistleri, Dizdarlı'ya derneğin faaliyetleri ve “Nefret da değişir” paneli hakkında bilgi verdi.
Yasanın yıl dönümü dolayısıyla Kıbrıs Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu konuşmalarında Cumhuriyetçi Türk Partisi Milletvekili Fazilet Özdenefe LGBTİ hakları üzerine bir konuşma yaptı. Ceza yasasındaki değişimi, LGBTİ'lere yönelik toplumsal önyargılarla bir arada ele alan Özdenefe, LGBTİ'lerin sorunları ele alındığı zaman bir tercih meselesi olmadığını, meselenin cinsel yönelimle ilgili olduğunun bilinmesi gerektiğini ifade etti. Özdenefe konuşmasında, eşit ve özgür bir toplum için, homofobi ve diğer bütün ayrımcılıklarla mücadele edilmesi gerektiğini hatırlattı.
Panelin facebook sayfasına ulaşmak için bu bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Etiketler: yaşam, dünyadan