20/09/2022 | Yazar: Kaos GL

Antep Queer, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun Gaziantep Valisi Davut Gül’ün LGBTİ+’ları hedef gösteren ayrımcı açıklamalarına ilişkin başvuruyu reddetmesi üzerine açıklama yayımladı.

“Bir devlet kurumu olan TİHEK, Davut Gül'ün ayrımcılığına ortak olmuştur” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Antep Queer, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK), Gaziantep Valisi Davut Gül’ün LGBTİ+’ları hedef gösteren ayrımcı açıklamalarına ilişkin başvuruyu reddetmesi üzerine açıklama yayımladı.

Antep 1.Onur Haftası, hem LGBTİ+’lara yönelik tehditlerin hem de Gaziantep Valisi Davut Gül’ün Twitter üzerinden “Gaziantep’te sapkın etkinliklerin düzenleneceği paylaşımlar yapılmaktadır. Valiliğimiz tarafından verilen bir izin ve valiliğe yapılmış bir müracaat yoktur. İzin verilmesi de mümkün değildir…” açıklamasının ardından iptal edilmişti.

Antep Queer LGBTİ+ Dayanışması ve Topluluğu aktivistleri, kendilerini hedef gösteren kurum ve kişiler hakkında suç duyurusunda bulunmuş ve Vali Davut Gül’ü de Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na şikâyet etmişti.

TİHEK’in başvuruyu reddetmesi üzerine Antep Queer yayımladığı açıklamada “Bir devlet kurumu olan TİHEK, Davut Gül'ün ayrımcı Tweet'ine ortak olmuştur” diyor.

Açıklamanın tamamı şöyle:

 “1. Gaziantep LGBTİ+ Onur Haftası ve etkinliklerini, Gaziantep Valisi Davut Gül'ün, kendisine ait sosyal medya hesabı üzerinden “Sapkın etkinliklere izin verilmesi söz konusu değildir” ifadeleri sonrası, Onur Haftası etkinliklerimiz karşıt gruplar ve bot hesaplar tarafından hedef gösterildi. Bu süreçte rızamız dışında sosyal medyada yüz fotoğraflarımız paylaşılarak, yoğun tehdit ve hakaretlere maruz bırakıldık. Gaziantep Valiliğinin ayrımcı ifadelerini, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) şikâyet ettik.

“Gaziantep'in bir kısmını oluşturan biz LGBTİ+'ların güvenliğini sağlamaktan başka hiçbir varoluş amacı olmayan Gaziantep Valisi Davut Gül'ün bahse konu olan Tweet'i bütün topluma siyaret ederek toplumun ve hayatın içindeki biz LGBTİ+'ları şiddet ve tehditlerle karşı karşıya bırakmış, en temel anayasal haklarımıza erişimimizi engellemiştir. Valiliğin saçtığı nefret ve ayrımcılık ortadayken, TİHEK'in başvurumuzu hiçbir neden sunmadan reddetmesini büyük bir şaşkınlık içerisinde öğrendik. Bir devlet kurumu olan TİHEK, Davut Gül'ün ayrımcı Tweet'ine ortak olmuştur.

“Davut Gül'ün tek bir Tweet ile Anayasa'yı, yasayı ve Türkiye'nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeleri nasıl çiğneyip geçtiğini hep beraber izlediğimiz gibi TİHEK'in de Anayasayı, yasayı ve Türkiye'nin imzacısı olduğu uluslararası sözleşmeleri nasıl ihlal ettiğini izledik.

“Biz Antep'li lubunyalar olarak hayatlarımızdan ve haklarımızdan vazgeçmiyoruz!”


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, kent hakkı
İstihdam