27/02/2023 | Yazar: Kaos GL
ÜniKuir; uzaktan eğitim kararının LGBTİ+’ları karşı karşıya bıraktıklarını, “Kampüsten Uzakta” dosyasında öğrenciler ve akademisyenlerle birlikte ele alıyor.
Üniversiteli Kuir Araştırmaları ve LGBTİ+ Dayanışma Derneği (ÜniKuir), Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) “uzaktan eğitim” kararının ardından; “Kampüsten Uzakta” serisiyle LGBTİ+’ların YÖK kararın ardından neler yaşadıklarını, uzaktan eğitimi nasıl değerlendirdiklerini ve bir lubunya olarak aile evine dönmenin kendileri için ne anlam ifade ettiğini paylaşmaya başladı.
“Devletin yurttaşlara sunmak zorunda olduğu eğitim ve barınma, birinden birini tercih etmeye mahkum bırakılacak haklar değildir. Öğrencilere yurtlarını geri verin, depremzedelere en uygun şartlarda yaşam alanları sağlayın. Tek bir yol bile denemeden aldığınız bu karardan hemen, bugün dönün!” talebini yineleyen dernek dosyada akademinin öğrenciler dışındaki bileşenlerinden kararı yorumlamalarının isteneceğini de duyurdu.
TIKLAYIN – “Bilgisayarlarımızın üstündeki stickerlara kadar her şeyi gizlemek zorunda kaldık”
“Kampüsten Uzakta” dosyasının ikinci anlatıcısı İz oldu:
“Uzaktan eğitim kararının LGBTİ+’ları karşı karşıya bıraktıklarını araştırdığımız dosyanın ikinci konuğu, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Peyzaj Mimarlığı öğrencisi İz. Sarıyer Belediyesi’nin yurdunda yaşayan İz çok kısa bir süre içinde yurdundan iki kere atıldığını aktararak başlıyor:
‘İlki hepimizin bildiği açıklamayla, yurtların apar topar boşaltıldığı zamandı. Öncesinde ailemle çok büyük bir kavga ettiğim için eve dönüp dönemeyeceğimden emin değildim. Yurttan ayrıldığımda aileme haber verildiği için eve dönmeyip arkadaşlarımda kalsam bir daha eve hiç dönemeyeceğimden çok emindim.
Evde beklediğim derecede büyük bir sorun çıkmadı ve döndüm; ancak kazanmak için gerçekten çok çabaladığım özgürlüğüm eve dönmemle tamamen olmasa da kısıtlanmış oldu. Haftalar hatta aylar öncesinde yapmış olduğum planları iptal etmek durumunda kaldım İstanbul'dan ayrıldığım için. Biletini alıp gidemediğim ücretli etkinlikler, otobüs bilet fiyatları ve hepsini taşımaya çalışırken kırılan eşyalarımdan dolayı bir öğrenci için çok fazla diyebileceğim bir maddi hasarım oldu.
Bölümümüz uygulamalı olduğu için eğitimin yüz yüze olacağının açıklanmasıyla İstanbul'a döndüm eşyalarımı yerleştirip yattım ve ertesi sabah tekrar uzaktan eğitime geçildiği, yurdu bir sonraki güne kadar boşaltmam gerektiği mesajına uyandım. Eşyalarımı tekrar toplayıp geldiğim gibi ertesi gün evime döndüm ki şehir içi yolu dahil ettiğimizde 6 saat ve 4 aktarma demek oluyor benim için, abartısız olarak ağırlığımca eşyayla çok kısa aralıklarla bu yolları gittim ve döndüm. Gerçekten çok yıpratıcı bir süreçti ben ve tanıdığım yurtta kalan bütün arkadaşlarım için.’”
İz'in paylaştıklarının tamamını buradan okuyabilirsiniz.
Etiketler: yaşam, eğitim