30/05/2023 | Yazar: Kaos GL

Let’s Walk Uganda, “ağırlaştırılmış eşcinsellik”le suçlananların yaşam hakkını gasp eden yasayı imzalayan Başkanı Museveni’ye hatırlatıyor: “İmzaladığınız Afrika İnsan ve Halkların Hakları Sözleşmesi’ne ne oldu?”

Uganda’nın nefret yasası, yükümlü olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Fotoğraf: Yasuyoshi CHIBA/AFP

Uganda’da LGBTİ+ hakları için mücadele eden Let’s Walk Uganda “ağırlaştırılmış eşcinsellikten" suçlu bulunanlar için ölüm cezasının önünü açan yasaya karşı uluslararası topluma sesleniyor.

Let’s Walk Uganda, yayımladığı açıklama öncesinde, “Sayın Başkan, imzaladığınız Afrika İnsan ve Halkların Hakları Sözleşmesi’ne ne oldu” diyerek sözleşmenin şu maddesini hatırlattı: "Devletler, her insanın yaşama ve kişi bütünlüğüne saygı duymak zorundadır. Hiç kimse keyfi olarak bu haktan mahrum bırakılamaz”. 

LGBTİ+’lara tıbbi bakım vermek dahi suç sayılıyor!

Let’s Walk Uganda açıklamasındaysa  “Yasa tıbbi bakım, barınma, yasal hizmetler sağlayarak, dernek kurarak veya medyada herhangi bir queer dostu ifade kullanarak LGBTQİ+ topluluğunun müttefiki olmayı suç sayıyor. Bu tür eylemler yirmi yıla kadar hapis cezalandırılacak” diyor ve küresel insan hakları örgütlerine ve hükümetlere destek çağrısında bulunuyor.


Etiketler: insan hakları, nefret suçları, dünyadan
İstihdam