12/09/2023 | Yazar: Kaos GL

Kadıköy Kaymakamlığı tarafından Onur Ayı’nda “Pride” filmi gösterimi yasaklanan BEKSAV Sinema Kolektifi üyelerine dava açıldı.

“Birlikte bir film izlemek istediğimiz için yargılanmak istemiyoruz” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi, 2023 yılı Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 7 Haziran’da, Birleşik Krallık’ta madenciler ve eşcinsellerin dayanışmasını anlatan “Pride” filmini birlikte izlemeye çağırmıştı. Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanan gösterimin ardından BEKSAV etkinliğin yapılacağını duyurmuş, Sinema Kolektifi üyeleriyle birlikte filmi izlemeye gelen katılımcılar darp edilerek gözaltına alınmıştı. Vakıf, polis şiddetinin ardından “İktidarın LGBTİ+ düşmanlığına karşı gökkuşağı renklerini savunuyoruz” demişti.

BEKSAV Sinema Kolektifi üyeleri, haklarında dava açıldığını duyurarak “Birlikte bir film izlemek istediğimiz için yargılanmak istemiyoruz; demokratik kamuoyunu, dostlarımızı, lubunları dayanışmaya, gökkuşağı bayraklarını asmaya davet ediyoruz” dedi:

“7 Haziran akşamı, BEKSAV Sinema Kolektifi’nin LGBTİ+ Onur Ayı sebebiyle düzenlediği Pride film gösterimi, Kadıköy Kaymakamlığınca yasaklanmıştı. Bir otobüsü doldurmayacak sayıda insanın izleyeceği filmi yasaklamak için, 5 otobüs çevik kuvvet polisi ve gözaltı araçları, onlarca sivil polis ve dahi İstanbul Emniyet Müdürü'nün şahsen-bizzat-kendisinin iştirak ettiği bu ‘fazla mesai’de darp edilerek gözaltına alınan BEKSAV Sinema Kolektifi üyeleri, sabaha karşı vakfa onlarca kilometre uzakta bir hastanenin önünde serbest bırakıldı.

Ancak hırsını alamayan birileri, bağzı mevkiler hâlâ var olacak ki, hakkımızda bir de dava açılmış! Bizler ise o gözaltılardan sonra, film gösterimlerimizi de, kolektif üretimlerimizi de yaz boyunca sürdürdük.

Çünkü; demokratik olmayan bir işleyişin çarkları arasında mucizeler bulacağını sanan insanlar değiliz, ancak bize dayatılan zorlukları yenebileceğimize inancımız, daima taze!

Onur Ayı ve sonrasında lubunyalarla dayanışmadık sadece, 15 - 16 Haziran direnişinin yıldönümünde işçileri davet edip birlikte izlediğimiz filmi tartıştık. Yeryüzünün çeşitli bölgelerinde ezilenlerin tecrübelerine dair izler taşıyan filmler izledik. Sosyal medya mecralarımıza her hafta içerikler hazırlıyor, kendi damarımıza yol açıyoruz elimizden geldiğince.

Gün gelecek, ezilenlerin sineması adına daha yüksek sesle, daha büyük harflerle konuşacağız. Birlikte bir film izlemek istediğimiz için yargılanmak istemiyoruz ve bu ülkede, ‘akılla izah edilemeyecek’ ceza davalarıyla yargılananlar sadece bizler değiliz. Ancak bütün bu karanlığın üstünde tepinmenin tek yolu, birlikte mücadele. Demokratik kamuoyunu, dostlarımızı, lubunları dayanışmaya, gökkuşağı bayraklarını as as as’maya davet ediyoruz.” 


Etiketler: insan hakları, kültür sanat
İstihdam