24/05/2022 | Yazar: Yıldız Tar

Afro-Brezilya dinleri ile LGBTQIA+ direnişi arasındaki benzerlikleri gösteren şarkıcı Paulo Fraval, ataerkil ve ırkçı bir toplum tarafından damgalanan ve ihlal edilen tüm bedenler için güçlü ve şiirsel bir dua olan “Ilás de Oxalá”yı (Umut) yayınladı.

Brezilyalı LGBTQIA+’lar baskıya karşı bir arada! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Tamamı LGBTQIA+’lardan oluşan bir ekip tarafından hazırlanan müzik videosu, Brezilya'nın Salvador kentinde Calabar quilombo'da (ilk kez Brezilya'da kaçak köleler tarafından kurulan yerleşimler) ikamet eden Afro-Brezilyalı bir trans kadın olan Alana Carvalho'yu sunuyor.

“Alana Carvalho, translara karşı korkunç oranlarda vahşi şiddetin yaşandığı Brezilya'da yaşayan 40 yaşına yeni ulaşmış bir trans ve quilombola kadın. Ve her gün toplumsal eşitsizliğin acımasızlıkları tarafından bombalanan bir toplulukta yaşıyor olsa da, Alana hayatının büyük bir bölümünü etrafındaki insanlar için iyileştirmeler ve fırsatlar aramaya adadı” diyor Brezilyalı lubunya şarkıcı Paulo Fraval.

brezilyali-lgbtqia-lar-baskiya-karsi-bir-arada-1

Fraval gururla “Ilás de Oxalá”nın siyah topluluk içindeki çeşitlilikten bahseden bir şair/yazar olan Almerson Cerqueira Passos tarafından yazıldığını belirtiyor. Yazar Almerson Cerqueira Passos ise “Banliyöde doğmuş, siyah bir lubunya olarak, Brezilya demokrasisi için böylesine tehditkar bir anda çeşitliliği kutlayan bir projenin parçası olmaktan mutluluk duyuyorum” diyor.

Şarkı sözleri, çeşitliliğin güzelliğini kutluyor ve azınlıkların ortak mücadelesini baskıya karşı güçlü bir silah olarak öneriyor. Paulo, “Toplum, LGBTQIA+ ve diğer azınlıklar arasındaki kadınlar arasındaki rekabeti teşvik ediyor çünkü bu onların baskıcı, Avrupa merkezli ve ataerkil sistemlerini besleyen şey” diyerek şarkının derdini de anlatıyor.

brezilyali-lgbtqia-lar-baskiya-karsi-bir-arada-2

Bu kolektif ruhtan hareketle Paulo Fraval, eski bir hayalini gerçekleştirme umuduyla bir bağış toplama kampanyasında Alana Carvalho'ya katılıyor:

“Şehrinde savunmasız ve aşırı yoksulluk içinde yaşayan LGBTQIA+’ları ağırlayacak bir sığınak. Bu benim en büyük hayalim. Amacımız, sistemin hayatlarını derinden mahvettiği trans kadın ve erkek, queer/non-binary insanların, yiyecek ve barınmanın yanı sıra sevgi, eğitim sunacakları bir alan sağlayarak kendi haysiyetlerini geri kazanma fırsatlarına sahip olduklarını görmek.”

Videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.


Video Haber İkon  İlgili Video:


Etiketler: kültür sanat, yaşam, dünyadan
nefret