04/08/2022 | Yazar: Aslı Alpar

Gaziantep Barosu İnsan Hakları Merkezi avukatları ve CİSST'in girişimleriyle Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen LGBTİ+ mahpus M.K yeniden intihar girişiminde bulundu. Talebi tecritin bitmesi ve LGBTİ+ koğuşunda kalmak.

“Bu infaz şeklinde yaşama tutunmam mümkün değil” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

UYARI: Bu haber şiddet ve intihar iddiasına ilişkindir. Detaylara girilmese de yaşananlar aktarılmaktadır. İçerik daha önce şiddete, ayrımcılığa, nefrete uğrayan ya da şahit olan kişiler için o anları tetikleyebilir, travmatik etkiler yaratabilir. Böyle bir durumda size destek olabileceğini düşündüğünüz ruh sağlığı uzmanına ulaşabilir, şehrinizdeki LGBTİ oluşumu ile bağlantıya geçebilir veya destek için danisma@kaosgl.org’a mail atabilirsiniz.

Alanya L Tipi Cezaevi’nden, Nizip T Tipi Kapalı Cezaevi’ne oradan da Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen LGBTİ+ mahpus M.K yeniden intihar girişiminde bulundu.

Aksaray T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen M.K., Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’ne (CİSST) yazdığı mektupta, Aksaray’da önce diğer LGBTİ+ mahpuslarla birlikte 2 gün koğuşta tutulduğunu ardından ‘kapasite yetersizliği’ dolayısıyla bu koğuşun tekli hücrelere dağıtılıp, kendisinin de tekli hücreye yerleştirildiğini anlattı.

M.K. mektubunda şöyle diyor: “Hâlâ yaşıyorum fakat bu uzun sürmez, benim bu infaz şekli içinde hayata  tutunmam mümkün değil.”

bu-infaz-seklinde-yasama-tutunmam-mumkun-degil-1

Tecrit sürüyor, mektupların yollandığı şüpheli!

CİSST, M.K.’nın yolladığı 13 Temmuz tarihli mektupta yaşadığı sorunları şöyle özetliyor:

“LGBTİ+ mahpus M.K., Aksaray T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na geldikten sonra diğer LGBTİ+ mahpuslarla birlikte iki gün boyunca koğuşta tutulduğunu ardından kapasite yetersizliği dolayısıyla bu koğuşun tekli hücrelere dağıtılıp, kendisinin de bir tekli hücreye yerleştirildiğini belirtmiştir.  

“Süreklileşen ve devam eden tekli tutulma/tecrit koşulları dolayısıyla mahpus Aksaray T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na geldikten sonra da tekrar jilet yutarak intihar girişiminde bulunduğunu belirtmiştir.

“13.07.2022 tarihinde yazdığı iki mektupta da gönderdiği faks ve mektupların çıkış yapmadığından şüphelendiğini belirtmiştir. 26.06.2022 tarihinde Aksaray T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda maruz kaldığı hak ihlallerini ayrıntılı olarak yazdığı bir mektubunun olduğunu, burada ‘ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü’ gibi cezasının infaz ettirildiğini belirttiğini aktarmıştır.”

Mahpus M.K. LGBTİ+ koğuşu olan bir kuruma sevkini istiyor

CİSST, “İddia edilen kurum koşullarının ve mahpusun hak ihlallerinin incelenmesi ve bu konudaki girişimlerinizin tarafımıza da bildirilmesini, mahpusun da talebi üzerine LGBTİ+ koğuşu olan bir kuruma sevkinin gerçekleştirilmesini” talep ediyor.  

KaosGL.org'a konuşan, CİSST LGBTİ+ tematik alan temsilcisi Meriç Doğan, LGBTİ+ mahpusların bir belirsizlik rejimine tabii tutulduklarını, hapishaneler arası sevklerle yıldırılmaya çalışıldıklarını ve 'kapasite yetersizliği' söz konusu olduğunda ilk gözden çıkarılan tekli tecrite maruz bırakılan gruplar olarak karşımıza çıktığını söyledi.

Doğan, "CİSST'in yaptığı idari başvurular aracılığıyla, M.K.'nın mektuplarında idda ettiği kurum koşullarının ve mahpusun hak ihlallerinin incelenmesi ve bu konuda başvuru yapılan kurumların girişimlerinin mahpusa ve CİSST'e bildirilmesi talep edildi.  Bundan sonraki süreçte M.K.'nın da talebi üzerine kendisinin LGBTİ+ koğuşu olan bir kuruma sevkinin gerçekleştirilmesi talep ediyoruz."


Etiketler: insan hakları
İstihdam