17/02/2021 | Yazar: Kaos GL

Boğaziçi Üniversitesi’nden LGBTİ+ öğrenciler, Eryaman-Esat davasına dikkat çekmek için birlikte “Yıllar Affetmez” sözlü belgesel serisini izleyecek.

BÜLGBTİ+ “Yıllar Affetmez” serisini izlemeye çağırıyor Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

2006’da Ankara’da trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı ve zaman aşımı tehlikesi olan Eryaman-Esat davası, bugün 11:30’da Ankara 30 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Boğaziçi Üniversitesi’nden LGBTİ+ öğrenciler, davaya dikkat çekmek için direniş alanında Pembe Hayat’ın “Yıllar Affetmez” sözlü belgesel serisini izleyecek. “Transların maruz bırakıldığı nefret suçları üzerine konuşacağız. Alışın, burdayız, gitmiyoruz!” diyen öğrenciler 14:00’da Güney Kampüs’e bekliyor.

Yıllar Affetmez: Belgin Çelik

Serinin ilk bölümünde Belgin Çelik, trans hareketinin 70'li ve 80'li yıllarını belleklerde tazeliyor. Ülker Sokak’tan Eryaman ve Esat’a; Bayram Sokak’tan bugün Boğaziçi Üniversitesi’ne kadar lubunyaların hangi zorluklara karşı mücadele verdiklerini anlatıyor:

“Hep Stonewall olayları deriz. Biz hep Avrupa’dan bir şeyleri alırız ama neden? Kendi tarihimizi bilmediğimiz için. Yoksa burada ne Stonewall olaylar yaşandı, hangisini sayayım ben sana… Bu anlatacağım hikaye Stonewall olayına yüz basar.”

Yıllar Affetmez: Zeynep Ersürer

Serinin ikinci bölümünde Zeynep Ersürer; Eryaman olaylarını, silahlı, satırlı, sopalı çete saldırılarıyla karşı karşıya kalan travesti ve trans kadınların öz savunmayla başlayan hak mücadelelerini anlatıyor:

“Emniyete gidiyor diyor ki ‘Ben evlerimi satamıyorum orada travestiler çalışıyor’. Ama biz onlardan önce oradaydık. Oralar tarlayken, bataklıkken, orası ranta dönüşmeden biz oradaydık. Göksü Göleti temizlenirken, içinden cesetler çıkarken biz oradaydık. Biz dayaklar yerken, aç kalırken susuz kalırken, fıskiyelerden su doldururken oradaydık ama onlar yoktu orada.”


Etiketler: nefret suçları
İstihdam