13/05/2016 | Yazar: Arda Özen

Bursa’da 3 yıldır faaliyet gösteren Özgür Renkler LGBTİ dernekleşti: "Bursa’da LGBTİ aktivizminin sürekliliğini sağlayacağız!"

Bursa’da 3 yıldır faaliyet gösteren Özgür Renkler LGBTİ dernekleşti: "Bursa'da LGBTİ aktivizminin sürekliliğini sağlayacağız!"



2013 yılında Bursa’da Uludağ Üniversitesi’nden birkaç öğrenci tarafından, LGBTİ’lerin yereldeki görünürlük problemlerinin varlığı, ayrımcılığa uğrayan LGBTİ’lerin hayatlarının dört duvar arasına sıkıştırılması ve yerelde bu alanda çalışan bir inisiyatif olmaması sebebiyle kurulan Özgür Renkler LGBTİ, 9 Mayıs 2016 tarihi ile artık resmî bir dernek.

Dernek olma süreci sonuçlanan Özgür Renkler LGBTİ’den Semih Özkarakaş süreci  “Bursa, LGBTİ hareketini tarihi açısından çok talihsiz bir şehir. Bizler üç yılda birçok şeyi değiştirmek için çabaladık. Şimdi de değiştireceğimize inancımız kuvvetli. Önceden resmi olmama sebebiyle çok kısıtlandık. Bundan sonra dayanışmamızın ve Özgür Renkler’in sürekliliğini sağlayacağız” şeklinde ifade etti.

Özgür Renkler LGBTİ aktivisti Mert Güzel dernekleşme süreciyle ilgili düşüncelerini “Ben HIV pozitif biri olarak zaten ötekileştirilmiş olan LGBTİ’lerin bir de HIV ile enjekte edilmiş olmalarıyla beraber toplumda ötekinin ötekisi konumuna getirildiği ve bu yüzden HIV sorunu üzerine doğru ve yeterli bilgiye ulaşamadıklarını düşünüyorum. Birbirimize ulaşma konusunda Özgür Renkler Derneği’nin birleştirici gücüne inanıyorum” şeklinde ifade ederek, cinsel sağlık ve üreme sağlığı eğitimleri konularında Bursa yerelinde danışma hizmeti için Özgür Renkler’in artık daha kolay ulaşılabilir bir konumda olduğunu vurguladı.

“Güvenliğinizi koruyamayız”lardan dernekleşmeye…

Özgür Renkler LGBTİ, geçtiğimiz yıllarda Uludağ Üniversitesi’nde topluluk olma yolunda gerekli başvurular yapılmasına rağmen, okulun “Güvenliğinizi koruyamayız” gerekçesiyle olumsuz dönüt almıştı. Bu süre zarfında büyüyen topluluk; “Okulda bir resmi faaliyet gösteremiyorsak, öyleyse aktivizm yapmak için resmi bir alana ihtiyacımız yok” diyerek Bursa yerelinde faaliyet göstermeye başlamıştı.

Düzenli aldıkları toplantıları kafelerde gerçekleştiren topluluk, yerelde homofobi/transfobi/bifobi kaynaklı ortaya çıkan nefreti aşmaya yönelik bilinçlendirme amaçlı LGBTİ, toplumsal cinsiyet, cinsel sağlık ve üreme sağlığı sunum ve atölyeleri düzenledi.

İki yıldır Bursa Nilüfer Belediyesi ve Kent Konseyi ile işbirliği yapan topluluk, SPoD LGBTİ’nin yerel yönetimlere yönelik hazırlamış olduğu “LGBTİ Dostu Kentler” protokolünü, Nilüfer Belediyesi’nin imzalamasında etkin rol oynadı.

LGBTİ’lerin psikolojik danışma ve destek hattına ihtiyacı olan Özgür Renkler, Nilüfer Belediyesi ile işbirliği gerçekleştirerek, Bursa da bir ilk olarak 7/24 açık olan bu hattı oluşturdu.

Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi’nin, Sivil Toplum Değişim Programına dahil olan Özgür Renkler LGBTİ, toplulukların büyütülmesi amacıyla yapılan çalışmalar sonucunda dernek olma kararı aldı.

9 Mayıs 2016 tarihinde resmî olarak dernekleşti.


Etiketler: yaşam
İstihdam