11/02/2022 | Yazar: Kaos GL

LGBTİ+ Tarih Ayı sürüyor. Kaos GL Derneği’nin yayımladığı “Patikalar: Resmi Tarihe Çentik” kitabından Şevval Kılıç anlatıyor.

“Dans da örgütlenmektir, kulüplerde de gayet örgütlenilir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

İllüstrasyon: outsavvy

Tüm çeşitliliğiyle LGBTİ+’ların haklarını görünür kılmak için kutlanan LGBTİ+ Tarih Ayı’ndayız.

1994’ten beri İngiltere, Macaristan, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Avustralya, Brezilya ve Almanya gibi çeşitli ülkelerde Şubat ayında kutlanan LGBTİ+ Tarih Ayı kapsamında bugün Kaos GL Derneği’nin 2018 yılından beri yürüttüğü sözlü tarih çalışmasının ürünü olan “Patikalar: Resmi Tarihe Çentik” kitabını hatırlatıyoruz.

Derneğin, LGBTİ+ hak savunucularının hayat hikâyelerini merkeze alan sözlü tarih çalışması kapsamında bir “ara durak” olan kitapta LGBTİ+ hak savunucularının hayat hikâyelerinden pasajlar yer alıyor. Kitapta on yedi kişinin anılarına yer veriliyor.

Kitaptan Şeval Kılıç’ın anlatısından bir parça seçtik:

“Sonra Maslak’ta bir araba mezarlığı buluyor Ceylan. Merdivenle falan çıkıyorsun kuleye. Kulede sana OK verilirse kulübün içine giriyorsun ve muazzam bir kulüp. Muazzam. Maslak 2019. Efsane oldu artık. Biz VIP’den alınıyorduk o kulübe, herhalde. Şimdi tabii araba mezarlığının içinde yani her şey, sevişen, öpüşen, takılan, çekişen her şey dönüyordu. Galiba iki ya da üç sene falan sürdü oranın ömrü. Ama ilk senesinde dünyanın en iyi kulübü falan dendi. Bizim de, benim de o zamanlar kulüple, yani kulübe çalışmak için değil, para harcamak için gittiğim dönemler artık başlamıştı. Seks işçiliği ile aram açılmaya başlamıştı. Yani mesleki olarak aram açılmaya başlamıştı.

“Geçen sene Onur Haftası dokuz tane prepride partisi yaptı. Dokuz tane biraz fazla değil mi falan filan dediğimizde şöyle bir şey söylediler ve çok haklılardı yani. “E insanlar bir araya gelecek, Taksim’de çok dernek de kalmadı.” Dörtbeş tane dernek vardı beş-altı sene evvel. Dernek de kalmadı. Herkes başka bir yere gitti, bazıları işlevsel değil artık falan. İnsanlar bir araya gelmek için fırsat Patikalar 79 arıyorlar, nokta! Parti ise bunun zemini o zaman parti yapacağız! Partiler gümbür gümbür geçiyor. Yani eğer amaç bir araya gelip queerlerin, queer tayfanın, queer komünitenin bir araya gelip birbirini güçlendirmesi ve bu şekilde politize olması ise dans da örgütlenmektir, kulüplerde de gayet örgütlenilir. Biz beş sene sonra, eğer bu iklim devam ederse şey röportajları yapacağız, “Kulüp hayatı ve feminizm” “Kulüp hayatı queer bilmem ne bilmem ne sosyolojisi” falan gibi şeyler.”



Etiketler: kültür sanat, yaşam, tarihimizden
İstihdam