07/11/2023 | Yazar: Kaos GL

bakad’ın raporu afetin üzerinden 6 ay geçtikten sonra bile LGBTİ+’ların hala pek çok alanda desteğe/dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor.

“Deprem Sonrası LGBTİ+’ların Durumu” raporu çıktı Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Barış İçin Kültürel Araştırmalar Derneği (bakad), “Deprem Sonrası LGBTİ+’ların Durumu” raporunu yayınladı.

Aysel Fidan ve Atalay Göçer’in hazırladığı rapor; alınan destekler, devam eden ihtiyaçlar, ayrımcılıklar bağlamında geçen 6 ayın sonunda depremden hayatta kalan LGBTİ+’ların durumunu inceliyor.

“LGBTİ+’lar LGBTİ+ olmanın yanında farklı bir kırılgan zeminde”

Rapora göre, 6 ve 20 Şubat depremlerinin derinden etkilediği 11 ilden 57 LGBTİ+ ile yürütülen bu araştırma afetin üzerinden 6 ay geçtikten sonra bile LGBTİ+’ların hala pek çok alanda desteğe/dayanışmaya ihtiyaç duyduğunu ortaya koyuyor. LGBTİ+’lar afetin etkileriyle baş etmenin yanı sıra din/inanç, felsefi görüş, ırk/etnisite, sosyo-ekonomik durum ve cinsel yönelim/cinsiyet kimliği temelli ayrımcılığa da maruz bırakılıyorlar.

Afet sonrası akut dönemde ortaya çıkan ihtiyaçların, sayılarda değişimler olmasına rağmen hala canlılığını koruması, afet yönetiminin ve özellikle LGBTİ+ kapsayıcı afet yönetiminin hala uzak bir hedef olduğunu gösteriyor.

Yaşanan afet, ne yazık ki hem tüm Türkiye’deki hem de özellikle bölgedeki LGBTİ+’lar için ilk afet değil. Şehir içi çatışmaların yaşandığı Diyarbakır, sınırında askeri müdahalelerin devam ettiği Şanlıurfa, Kilis ve Hatay, depremden yaklaşık on yıl önce de afet yaşanan yerler arasında. Pandeminin ve ekonomik krizin farklı şekillerde etkilediği afet bölgesi içinde yer alan illerin, LGBTİ+ görünürlüğü ve öz örgütlenme sayısı açısından sınırlı olması, pek çok din/inanç topluluğuna ve ırk/etnisiteye ev sahipliği yapması ve Suriye’den Türkiye’ye göç eden nüfusun yarısını barındırması, LGBTİ+ kapsayıcı afet yönetiminin yerel/bölgesel endeksli yürütülmesi gerektiğini ortaya koyuyor.

Rapor, afet bölgesinin genel demografik yapısından yola çıkarak Kürt, Türk, Arap, Alevi, Hristiyan, Müslüman ve sığınmacı kimliklere sahip LGBTİ+’ların, afetin etkileriyle baş ettiğini ortaya koyuyor. Afet bölgesinin, bu kimliklerin kesişimsel yaşandığı illeri içermesi, LGBTİ+’ların LGBTİ+ olmanın yanında farklı bir kırılgan zeminde olduklarına da işaret ediyor.

Raporu buradan okuyabilirsiniz. 


Etiketler: insan hakları, yaşam, kent hakkı, barınma, din/inanç, sağlık hakkı
2024