22/04/2024 | Yazar: Oğulcan Özgenç

BEKSAV Sinema Kolektifi üyelerine Onur Ayı’nda “Pride” filmini izlemek istedikleri için açılan davanın üçüncü duruşması 18 Nisan’da görüldü. Dava, savcının mütalaasını hazırlayamaması nedeniyle 24 Eylül’e ertelendi.

“Derhal beraatten uzak ve erteleme yönünde hareket ediliyor. Bu adil yargılanma hakkının ihlalidir” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi üyelerine geçtiğimiz yıl Onur Ayı’nda “Pride” filmini izlemek istedikleri için açılan davanın üçüncü duruşması 18 Nisan Perşembe günü Anadolu Adliyesi 45. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Dava; savcı, mütalaasını hazırlamadığı için 24 Eylül’e ertelendi.

Avukat Doğukan Taşdan, davaya ilişkin gelişmeleri KaosGL.org’a anlattı.

Önceki duruşmalarda bütün sanıkların ve avukatların savunmalarının alındığını belirten Taşdan, “Şu an savcının mütalaa vermesini bekliyoruz. Beraat yönünde mü mütalaa verecek yoksa cezalandırılmaları yönünde mi mütalaa verecek? bunu bekliyoruz. Bu maksatla ben duruşmaya katıldım. Ancak savcı mütalaasını hazırlayamamış. Savcı mütalaasını hazırlayamadığı için duruşma, 24 Eylül’e ertelendi” dedi.

“Savcılık, hiçbir gerekçe göstermeden mütalaasını hazırlamadı”

Davanın başından bu yana olayda suç teşkil edecek bir durum olmadığını mahkemeye söylediklerini ifade eden Taşdan, şunları söyledi:

“Bu nedenle derhal beraat kararı verilmesini, davanın uzamaması gerektiğini, uzadığı taktirde kişilerin adil yargılanma haklarının ihlal edileceğini, özellikle böyle bir dosyanın bu kadar uzun süre sürmesinin hukuka aykırı olacağını dile getirdik.  Bütün sanık savunmaları alınmasına rağmen, avukatlar savunmalarını yapmalarına rağmen, dosyada hiçbir eksik husus bulunmamasına rağmen; savcılık, bunun üzerinde durmayarak, hiçbir gerekçe göstermeden mütalaasını hazırlayamamış oldu. İnsanlar, herhangi bir suç teşkil etmeyen bir fiil için gözaltına alınmışlardı, haklarında soruşturma başlamıştı, dava açılmıştı ama hala daha derhal beraatten uzak ve erteleme yönünde hareket ediliyor. Bu adil yargılanma hakkının ihlalidir.”

Neler olmuştu?

BEKSAV Sinema Kolektifi, 2023 Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 7 Haziran’da, Birleşik Krallık’ta maden işçileri ve eşcinsellerin dayanışmasını anlatan “Pride” filmini birlikte izlemeye çağırmıştı.

TIKLAYIN - Tak diye yasak, şak diye dava: Çay da içmeyin, film de izlemeyin

Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanan gösterimin ardından BEKSAV etkinliğin yapılacağını duyurmuş, Sinema Kolektifi üyeleriyle birlikte filmi izlemeye gelen katılımcılar darp edilerek gözaltına alınmıştı. Vakıf, polis şiddetinin ardından “İktidarın LGBTİ+ düşmanlığına karşı gökkuşağı renklerini savunuyoruz” demişti.

TIKLAYIN – Yapılması engellenen Onur Haftası gösterimi sebebiyle yargılanıyorlar!

8 kişinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması 31 Ekim’de görüldü. Davanın ikinci duruşması ise 30 Ocak’ta görülmüştü.

TIKLAYIN- BEKSAV davası 18 Nisan’a ertelendi


Etiketler: kültür sanat, nefret suçları, siyaset, onur yürüyüşü
İstihdam