31/01/2024 | Yazar: Kaos GL

BEKSAV üyelerinin “Pride” filmini izlemek istedikleri için yargılandığı davada avukat Onur Ayı kapsamında düzenlenmesi planlanan bütün etkinliklerin kanunsuz uygulamalarla engellenmeye çalışılmasına dikkat çekti.

BEKSAV davası 18 Nisan’a ertelendi Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi üyelerine geçtiğimiz yıl Onur Ayı’nda “Pride” filmini izlemek istedikleri için açılan davanın ikinci duruşması dün (30 Ocak Salı) 11:35’te Anadolu Adliyesi (Kartal) 45. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

Avukat beraat talebinde Onur Ayı kapsamında gerçekleştirilmesi planlanan etkinlikleri engellemek için kanunsuz uygulamaların devreye sokulduğuna dikkat çekti:

“Öncelikle atılı suçun yasal unsurları itibariyle oluşmaması nedeniyle derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz, zira temel hak ve hürriyetler ancak kanun ile sınırlandırılabilecek iken somut olayda bir kaymakamlık kararı ile müvekkil ve arkadaşlarının bir film gösterimi gerçekleştirmeleri engellenmeye çalışılmıştır. Kaldı ki bu gösterimin yapılacağı yer Kadıköy ilçesinde ücra olarak tabir edilebilecek bir yerde hatta bir çıkmaz sokakta özel mülk içinde yapılacaktı ancak olay günü polisler erken saatte gelerek bu vakfın girişini kapatıp içerideki insanları dışarı çıkmaya zorlayıp sonrasında da herhangi bir uyarı yapmaksızın haklarında göz altı işlemi yapmıştır. Temelde atılı suçlamaya ilişkin hiçbir eylem gerçekleştirilmemiş olmasına rağmen o dönem yapılan bütün etkinlikler için bu şekilde kanunsuz uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Mevcut dosyada bütün sanıklar dinlenmiştir, dinlenecek bir sanık veya tanık ya da toplanacak bir delil bulunmamaktadır, tüm bu nedenler göz önünde bulundurularak derhal beraat kararı verilmesini talep ediyoruz.”

İddia makamı esas hakkında mütalaa hazırlamak için süre ve mazeretlerin kabulünü talep etti, mahkeme talepleri kabul ederek duruşmayı 18 Nisan Perşembe saat 11:35’e bıraktı.

Ne olmuştu?

BEKSAV Sinema Kolektifi, 2023 Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 7 Haziran’da, Birleşik Krallık’ta maden işçileri ve eşcinsellerin dayanışmasını anlatan “Pride” filmini birlikte izlemeye çağırmıştı.

TIKLAYIN - Tak diye yasak, şak diye dava: Çay da içmeyin, film de izlemeyin

Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanan gösterimin ardından BEKSAV etkinliğin yapılacağını duyurmuş, Sinema Kolektifi üyeleriyle birlikte filmi izlemeye gelen katılımcılar darp edilerek gözaltına alınmıştı. Vakıf, polis şiddetinin ardından “İktidarın LGBTİ+ düşmanlığına karşı gökkuşağı renklerini savunuyoruz” demişti.

TIKLAYIN – Yapılması engellenen Onur Haftası gösterimi sebebiyle yargılanıyorlar!

8 kişinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması 31 Ekim’de görüldü.  


Etiketler: insan hakları, medya, kültür sanat, onur yürüyüşü, dava
İstihdam