01/11/2023 | Yazar: Gözde Demirbilek

BEKSAV Sinema Kolektifi üyelerinin, Onur Ayı’nda polis saldırısıyla yapılması engellenen film gösterimi gerekçesiyle yargılandığı davanın ilk duruşması görüldü.

Yapılması engellenen Onur Haftası gösterimi sebebiyle yargılanıyorlar! Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Bilim Estetik Kültür Sanat Araştırmaları Vakfı (BEKSAV) Sinema Kolektifi üyelerine bu yıl Onur Ayı’nda “Pride” filmini izlemek istedikleri için açılan davanın ilk duruşması dün (31 Ekim Salı) 11:35’te Anadolu Adliyesi (Kartal) 45. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

8 kişinin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşmasını Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD) takip etti.

Savunmasında BEKSAV Kültür Merkezi yöneticilerinden Rüşa Sabur, film gösterimine yönelik polis saldırısını şöyle aktardı:

“21:00’de gerçekleşecek gösterim günü ben 17:00 civarında vakfın merkezinin bulunduğu yere geldiğimde yaklaşık 200 – 300 civarında polis memuru ile sokağın kapatıldığını, iki arkadaşımızın polisler ile diyalog içerisinde olduğunu gördüm. Ben de yanlarına gittim, yaptığımız işin bir kültür sanat faaliyeti olduğunu, yapılacak her türlü yasaklamanın özgürlüğe müdahale olduğunu ifade ettim. Henüz gösterinin başlamasına dört saat kadar bir süre varken hem biz hem de gösteri için gelen kişiler ablukaya alındık, ne olduğunu anlamadan etrafımız çevrildi, bu gösteriye gelecek kişilere de bir göz dağı verme amaçlıydı, herhangi bir anons yapılmadan doğrudan zor kullanılarak gözaltına alındık. Herhangi bir açıklama, yürüyüş veya eylem olmaksızın bu şekilde bir haksız muameleye maruz kaldık, iki arkadaşımız t-shirtleri yırtılarak işkenceye maruz kalarak zorla polis aracına bindirildi.” 

BEKSAV Yürütme Kurulu Üyesi Mine Şirin, polisin anons yapmadan işkence ile gözaltı işlemini nasıl gerçekleştirdiğini şöyle anlattı:

“Haziran ayı Onur Haftası kapsamında bir açık hava sineması düzenlemeye karar verdik ancak kaymakamlık tarafından alınan bir yasaklama kararı gerekçe gösterilerek gösterinin başlamasına saatler kala vakfın çevresi polisler tarafından ablukaya alındı, gösterimin yapılması engellenmek istendi, zaten bu kapsamda da film gösterimi yapılamadı. Polis tarafından herhangi bir uyarı ve anons yapılmaksızın bir anda kalkanlar ile zor kullanma yetkisi kullanılarak sıkıştırılmaya ve gözaltına alınmaya başlandık. Bize fiziki kuvvet uygulanırken anons yapmaya başladılar, öncesinde herhangi bir anons yapmadılar; ayrıca kelepçe takmayı da beceremedikleri için arkadaşlarımızı hırpaladılar. Kendilerine karşı direnme olarak kabul edilebilecek eylemimiz olmamıştır. Bu kapsamda atılı suçun yasal unsurlarını uluşturabilecek hiçbir eylem söz konusu olmadığından beraatimi istiyorum.”

“Anayasal bir hak böyle bir kararla engellenemez”

Yargılananların avukatlarından Dılşah Taş, polisler tarafından önce uyarı yapılıp sonrasında insanların dağılması için bir mühlet verilmesi gerekirken insanların dağılması için bir koridor dahi açılmaksızın doğrudan gözaltı işlemi yapıldığını vurgulayarak “Kaymakamlığın vermiş olduğu yasaklama kararı hukuka aykırıdır, anayasal bir hak böyle bir karar ile engellenemez” dedi.

Av. Abdullah Bişaroğlu, kaymakamlıklar tarafından verilen bu yasaklama kararlarına karşı anayasa mahkemesine yapılan bir başvuru neticesinde hukuksuz olduğuna dair çıkmış kararlar mevcut olduğunu belirtti:

“Kadıköy Kaymakamlığı’nın bu kararına karşı da müracaat edilmesi halinde hukuksuz olduğuna dair karar çıkacaktır, oradan karar çıkmasa bile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden bu durum Türkiye’ye tazminat olarak geri dönecektir. Müvekkilim ve diğer sanıkların hukuka aykırı hiçbir eylemi olmamış, atılı suç yasal unsurları itibariyle oluşmamıştır.”

8 kişinin 2911 sayılı kanuna muhalefet iddiasıyla yargılandığı dava, 30 Ocak 2024’e ertelendi.

Ne olmuştu?

BEKSAV Sinema Kolektifi, bu yıl Onur Ayı etkinlikleri kapsamında 7 Haziran’da, Birleşik Krallık’ta maden işçileri ve eşcinsellerin dayanışmasını anlatan “Pride” filmini birlikte izlemeye çağırmıştı.

Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasaklanan gösterimin ardından BEKSAV etkinliğin yapılacağını duyurmuş, Sinema Kolektifi üyeleriyle birlikte filmi izlemeye gelen katılımcılar darp edilerek gözaltına alınmıştı. Vakıf, polis şiddetinin ardından “İktidarın LGBTİ+ düşmanlığına karşı gökkuşağı renklerini savunuyoruz” demişti.


Etiketler: insan hakları, kültür sanat, onur yürüyüşü
İstihdam