28/02/2023 | Yazar: Kaos GL

Ankara 8. İdare Mahkemesi, ODTÜ Rektörlüğü’nün 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü yasağının hukuksuz olduğunu hükmetti.

“Devlet, toplanma özgürlüğünün kullanılması için gereken önlemleri almakla yükümlü” Kaos GL - LGBTİ+ Haber Portalı

Ankara 8. İdare Mahkemesi, ODTÜ Rektörlüğü’nün 7 Haziran 2022’de, öğrenci ve mezunlarına yolladığı 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü’nü yaptırmayacağını belirttiği, herkesi yürüyüşü engellemeye davet ettiği e-postasının hukuksuz olduğuna hükmetti.

Rektörlüğün yasak kararını, ODTÜ’lü öğrenciler, ÜniKuir Derneği hukuki danışmanlığında, idare mahkemesine taşıdı. 30 Ocak’ta oybirliği ile alınan karar 27 Şubat’ta tebliğ edildi.

ÜniKuir kararı şöyle duyurdu:

Ankara 8. İdare Mahkemesi’nde görülen davada, barışçıl toplantı ve gösteri yürüyüşü hakkının demokratik bir toplumda vazgeçilmez haklardan biri olduğunun altı çizildi. Kararda ayrıca, demokratik bir hak olan toplanma özgürlüğünü korumakla yükümlü devletin sorumlulukları hatırlatıldı:

“Devletin, kamunun güvenliği ile toplantı ve gösteri özgürlüklerinin kullanılması arasında ölçülü bir denge kurması gerektiği; devletin, toplanma özgürlüğünün kullanılmasını sağlamak için gereken önlemleri almakla da yükümlü olduğu; idarece, düzenlenen etkinliklerin toplumun bazı kesimlerini rahatsız edebileceği provakasyona, saldırı veya tepkiye sebep olabilecek ise de kamu düzeninin söz konusu etkinlik ve toplantıları yasaklayarak değil gerekli kolluk tedbirlerini almak yoluyla da korunabileceği kuşkusuzdur.”

Rektörün hukuksuz yasağı nelere sebep olmuştu?

10 Haziran günü gerçekleşen 10. ODTÜ Onur Yürüyüşü rektörlük tarafından yasaklandı.

Yürüyüşe katılanlar polisin sert saldırısıyla gözaltına alındı. Toplam 38 kişi ODTÜ Onur Yürüyüşü’nde gözaltına alındı. Polis saldırısı, gözaltına alınan arkadaşlarını karşılamak için hastanelere giden diğer LGBTİ+ aktivistlerine karşı da sürdü. 


Etiketler: insan hakları
İstihdam